Posts in category

Travel Review


Kalau turun jalan2 dekat Melaka, mesti kita terbayang Jonker Street, Menara Taming Sari Melaka , Asam Pedas Kota Laksamana, Naan Chees Pak Putra & banyak lagi tempat bersejarah di Melaka. Tapiiiiii, korang pernah dengar tak Encore Melaka ? Teater berkonsepkan digital menceritakan tentang keunikan Melaka termasuklah perjalanan pahlawan kita iaitu Parameswara , Cheng Ho , …

0 24

Sempena tahun 2020 merupakan tahun melawat Malaysia, abam akan sentiasa kongsikan tempat-tempat menarik yang boleh korang lawat . Trip kali ini, abam dan rakan2 melawat beberapa tempat menarik sekitar Alor Setar, Kedah. Mungkin ada yang pernah kata “Alaa, dah pernah pergi dah dulu”. Tapiiiii, banyak juga pembaharuan dibuat seperti Rumah Asal Kelahiran Tun Mahathir yang …

6 575

Buat mereka yang gemarkan seni seperti Street Art , Ukiran Marble & lain2 seni warisan , pastinya anda adalah salah seorang yang WAJIB HADIR ke Kuala Lumpur Biennale 2020. Ini adalah kaliĀ  kedua di adakah di Malaysia selepas tahun 2017 yang bertemakan “Belas”. Biennale ini merupakan acara yang diadakan setiap 2 tahun dan dipelopori oleh …

3 59

Banyak sebenarnya alternatif untuk korang gunakan nak ke KLIA & KLIA2. Entry kali ini, abam nak kongsikan pengalaman sendiri survey tiket paling murah untuk perjalanan ke airport. Korang ikut step-step di bawah, insyaAllah banyak penjimatan korang boleh dapat. ALTERNATIF UNTUK ANDA KE KLIA & KLIA2 Shuttle bus (dari KL Sentral turun tingkat bawah , tak …

8 122

Bila cerita tentang makanan unik, mesti kita terbayang makanan pantai timur kan ( Terengganu & Kelantan). Cuma nak bagi warning, AWAS untuk anda fikir nak berdiet apabila datang ke sini. Rata-rata masakan memang bersantan & berminyak. Sekadar nak merasa tak salah, cuma nanti kita bakar balik lemak tu hehe. Baiklah perjalanan kali ini kami ke …

3 89

Pasti setiap kali ke Terengganu, makanan wajib anda cari ialah keropok lekor. Ada yang memang gemar keropok lekor jenis goreng, ada yang suka rebus, dan tidak kurang juga yang suka keropok lekor jenis banyak ikan atau banyak tepung. Rata-rata kawan abam dari KL, suka yang jenis tepung (ikan sikit je). Abam nak kongsikan keropok lekor …

11 134

Bila berkunjung ke negeri pantai timur, pastinya korang akan terbayangkan makanan-makanan yang unik & sedap kan? Trip kali ini sangat sekejap, abam sempat luangkan masa mencari makanan terengganu yang viral,sedap, & harga yang murah. Nasi dagang adalah makanan asas yang bukan sahaja penduduk tempatan minat, orang luar pun serta mat salleh pun akan sentiasa ingat …

7 504

Setiap kali berbual tentang trip ke Thailand, pastinya ramai terbayangkan tempat urut, kan ? Tidak semestinya juga. Di Thailand, mereka juga terkenal dengan pelbagai eco-sistem yang terjaga (natural beauty) , makanan yang unik2 & boleh dikatakan makanan mereka agak murah. Trip #teambloggerbar kali ini, kami sempat meluangkan masa 3 hari 3 malam di Thailand. Boleh …

16 647
masakan pedas di Bandong

Setiap kali terfikir mengenai Indonesia, pasti kita terbayangkan makanan yang sedap-sedap, murah, halal, & tidak dilupakan ialah membeli-belah di sana kerana mata wang di sana yang sangat rendah (RM-Rupiah) Trip kami kali ini adalah di sekitar Bandong, Indonesia. Bandong atau nama lain yang sering mereka sebut ialah Jawa Barat. Juga terkenal dengan Gunung Berapi yang …

1 104