Posts in category

Food Review


Makin dekat perayaan Chinese New Year (CNY), makin banyak pesta makan besar yang abam tengok. Geram pulak kalau tak cuba Yee Sang (salah satu acara makan besar). Tahun 2020 ataupun “Tahun Tikus” (Tahun Baharu Lunar) , PASTI MERIAH  sambutan CNY lagi2 bersama keluarga dan saudara mara, dan confirm “traffic jem” nak balik kampung hehe. Apa …

2 80

Sempena tahun 2020 merupakan tahun melawat Malaysia, abam akan sentiasa kongsikan tempat-tempat menarik yang boleh korang lawat . Trip kali ini, abam dan rakan2 melawat beberapa tempat menarik sekitar Alor Setar, Kedah. Mungkin ada yang pernah kata “Alaa, dah pernah pergi dah dulu”. Tapiiiii, banyak juga pembaharuan dibuat seperti Rumah Asal Kelahiran Tun Mahathir yang …

6 575

Bila cerita tentang makanan unik, mesti kita terbayang makanan pantai timur kan ( Terengganu & Kelantan). Cuma nak bagi warning, AWAS untuk anda fikir nak berdiet apabila datang ke sini. Rata-rata masakan memang bersantan & berminyak. Sekadar nak merasa tak salah, cuma nanti kita bakar balik lemak tu hehe. Baiklah perjalanan kali ini kami ke …

3 89

Pasti setiap kali ke Terengganu, makanan wajib anda cari ialah keropok lekor. Ada yang memang gemar keropok lekor jenis goreng, ada yang suka rebus, dan tidak kurang juga yang suka keropok lekor jenis banyak ikan atau banyak tepung. Rata-rata kawan abam dari KL, suka yang jenis tepung (ikan sikit je). Abam nak kongsikan keropok lekor …

11 134

Minggu lalu, abam sempat luangkan masa 2 hari 1 malam untuk jelajah satu bandar Ipoh. Ternyata memang tak cukup masa yang ada untuk selongkar tempat-tempat menarik di Ipoh dan mencari keunikan makanan di Ipoh. Tapi abam semptlah merasa nasi ganja original “first in Malaysia” di Ipoh. TEMPAT PENGHINAPAN KAMI DI IPOH Selepas kami buat perbandingan …

4 235

Fuhh.. Puas hati aku dapat rasa balik Grilled Butter Chicken dari The Chicken Rice Shop (TCRS) ni. Lama tunggu sebelum ni, maklumlah menu ni keluar untuk tempoh masa tertentu sahaja. Untuk kali ini, menu Grilled Butter Chicken ni muncul mulai NOVEMBER 2019 sehingga JANUARI 2020 ( 3 bulan sahaja gais). Jom layan review abam dulu. …

0 44

Bila berkunjung ke negeri pantai timur, pastinya korang akan terbayangkan makanan-makanan yang unik & sedap kan? Trip kali ini sangat sekejap, abam sempat luangkan masa mencari makanan terengganu yang viral,sedap, & harga yang murah. Nasi dagang adalah makanan asas yang bukan sahaja penduduk tempatan minat, orang luar pun serta mat salleh pun akan sentiasa ingat …

7 504

Maka, benarlah komen rata-rata netizen yang kata ayam goreng McD Extra Spicy 3x pedas ini boleh membuatkan menangis kepedasan seharian. Bagi mereka yang tidak tahan pedas, elakkan untuk mencuba. Penggemar-penggemar makanan pedas, boleh cuba ayam goreng mcd 3x pedas ini, namun dinasihatkan sediakan air susu/gula disamping anda Buat mereka yang nak cuba ayam pedas dari …

0 81

Korang dah cuba makan Ayam goreng kfc Green Chili Crunch ? Abam dah cuba sendiri & bagi rating 4/10 sahaja berbanding ayam goreng pedas MCD 3x abam beri 6/10. Jadi buat yang baru nak mencuba, “pedas ke ayam ni”. Korang cuba dulu ayam kfc green chili crunch , kemudian kalau rasa perut boleh tahan, baru …

1 56