Cara mudah ‘claim’ bonus RM40 anda – Wahed Invest


Pernah dengar nama Wahed Invest tak ? Wahed Invest merupakan medium pelaburan berbentuk saham patuh shariah dan halal. Mendapat kelulusan halal daripada Straightway Ethical Advisory LLC (lihat sijil di bawah) dan mendapat kelulusan daripada Cyber Security Malaysia SC.

Wahed Invest baru saja official masuk pasaran Malaysia sejak Oktober 2019. Bermula daripada US (Amerika Syarikat) , mereka mengembangkan ke negara-negara majoriti Islam dahulu (Latest 130 negara sudah Wahed Invest masuk) , kerana permintaan yang tinggi dari orang islam berkenaan mencari pelaburan yang patuh shariah dan bebas dari riba’

Video di atas adalah penerangan daripada CEO Wahed Invest sendiri iaitu Junaid Wahedna. Di bawah pula adalah penerangan daripada team Wahed Invest (versi Bahasa Melayu).

Untuk mereka yang ingin mengetahui secara terus, anda mungkin boleh hubungi terus SC (Cyber Security Malaysia) mengenai lesen yang telah pihak Wahed Invest terima.

Cyber Security Malaysia

For general enquiry:

info@cybersecurity.my

Phone: +603 – 8800 7999

Antara artikel yang mungkin boleh jadi rujukan anda mengenai Wahed Invest :

  1. Wahed Invest mula dilancarkan di Malaysia : https://www.majalahlabur.com/hebahan/wahed-invest-dilancarkan-di-malaysia/
  2. Panduan memilih pelaburan patuh shariah : https://www.majalahlabur.com/saham/kenali-produk-patuh-syariah-dalam-bursa-malaysia/
  3. Portfolio company Wahed Invest : https://wahedinvest.com/ethical-investing/

BAGAIMANA CARA BERMULA MELABUR SAHAM DI WAHED INVEST

  • Saham di Amerika Syarikat
  • Saham di Malaysia
  • Sukuk
  • Emas

Di atas adalah panduan bagaimana Wahed Invest melabur di Malaysia. Kesemuanya adalah melalui syarikat-syarikat yang bebal alkohol, gambling dan sebagainya ( rujuk gambar di bawah)

Modal pelaburan di Wahed Invest adalah serendah RM100. Anda tidak perlu masukkan pelaburan setiap bulan. Cukuplah sekali pelaburan , dan anda boleh withdraw (keluarkan wang) pada bila-bila masa sahaja tanpa sebarang caj (FREE). Cuma withdrawal akan ambil masa 8 hari berkerja.

Pelaburan di Wahed Invest adalah jenis short- term dan juga long-term. Anda dinasihatkan oleh pihak Wahed Invest untuk terus kekal sekurang-kurangnya 30 hari untuk lihat hasil.

Berapa pulangan di Wahed Invest ? Ikut portfolio fund yang anda pilih. Jika ingin tinggi seperti 10%-12% (anda pilih jenis Aggressive) , – High Risk , High return. Pulangan yang tinggi , ada risiko yang tinggi. Namun setakat 2020, Wahed Invest masih mengekalkan rentak pelaburan yang baik (boleh rujuk dalam apps ikut jenis fund).

Jika anda inginkan lebih selamat dari risiko, pilih Moderate (8% – 10%). Mungkin pulangan tidak begitu besar (walapun lagi tinggi dari ASB), namun risiko lebih selamat.

BAGAIMANA CARA DAPATKAN BONUS RM40 ??

Download applikasi Wahed Invest di :

Lihat saja di Google Playstore, sudah lebih 100 ribu user yang download apps Wahed Invest, dan apps ni adalah trending No 3 dunia

masukkan nombor 6 digit yang anda terima di email . jika tidak terima, sila refresh inbox atau check bahagian spam

seterusnya ada survey, untuk tengok tahap kemampuan anda untuk invest. Seterusnya nanti pihak Wahed Invest akan memberikan cadangan terbaik berdasarkan tahap kewangan anda

Tekan view portfolio details. Disini sudah dicadangkan jenis fund yang anda boleh pilih. Jika anda ingin tukar, boleh slide ke kiri dan kanan. Boleh pilih ikut pilihan anda

ini adalah prestasi semasa fund yang anda pilih. Boleh tengok past performance. Kemudian bila dah pilih, tekan “select this portfolio”

terus tekan create my account

bahagian alamat , pastikan anda isi ikut (alamat surat menyurat) , kerana sebentar lagi kena upload document yang sahkan anda memang tinggal disitu.

 

Baiklah. Part ini PALING PENTING untuk claim bonus RM40 dari Wahed Invest. Sila tekan perkataan (warna biru) “Do you have a referral code” , kemudian masukkan referal code = ahmjin1 (huruf kecil)

Jika anda terskip, delete apps anda, kemudian install semula dan daftar baru gunakan email yang lain

ini adalah proses verification oleh SC (cyber security malaysia) . Rules macam ni memang dikuatkuasa supaya untuk melindungi kedua-dua pihak jika terjadi apa-apa. Contoh terdekat, applikasi Grab passanger & Touch n go ewallet pun wajib buat verified ni. Sila verified awal (ambil masa 1-2 hari berkerja)

Untuk elakkan masa menunggu yang lama, terus add fund (minima RM100) , jika tekan deposit later, anda kena tunggu lebih lama. Verified document 2 hari berkerja + approval fund 2 hari kerja = 4 hari kerja. Jika buat sekaligus add funds terus, anda hanya perlu tunggu 2 hari kerja.

Ini adalah contoh paparan dalam apps anda setelah akaun anda approve. Anda boleh monitor pergerakan pelaburan anda secara harian. Jika pada waktu itu saham tengah naik, anda boleh keluarkan duit.

Tapi, untuk pelaburan yang bijak, anda perlu biarkan sahaja tanpa usik. Walaupun withdrawal (pengeluaran) adalah PERCUMA. 

Oh ya, anda juga boleh ajak kawan-kawan anda melabur , gunakan referal code anda sendiri. Anda akan terima RM40 (selepas 30 hari) , bagi setiap ahli yang aktif. Lagi cepat duit dalam apps anda berkembang. Antara soalan yang biasa saya terima, kenapa RM40 ? Dalam apps tulis usd25. Ia sebenarnya ikut negara. Jika nak dapat usd25, anda kena melabur usd100 (bersamaan RM400). Banyak tu.

APA PERBEZAAN ANTARA WAHED INVEST DAN LAIN2 INVESTMENT

Yang sangat jelas dan ketara ,ialah fees bagi Wahed Invest paling rendah iaitu cuma 0.79% setahun. Berbanding Unit Trust 5.5%. Anda pun boleh buka beberapa fund ( jika ingin satu aggressive dan moderate), buka guna email yang berbeza.

 

 

Facebook Comments
Previous 15 Tempat Wajib Travel di Alor Setar Kedah
Next Pengalaman cuba sendiri Yee Sang di GrandBluewave Shah Alam

2 Comments

  1. Avatar
    January 4, 2020
    Reply

    Always wonder a place to invest and here this post is, on time. Great share!

  2. Avatar
    January 6, 2020
    Reply

    Wow! Menarik ni. Tak pernah lagi dengar. Tapi Iza xpandai saham2 ni. Kena belajar dulu baru blh join ni.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *