Youtuber patut ada peralatan ini untuk shooting video


Assalamualaikum. Posting kali ini abam nak kongsikan antara peralatan yang ‘wajib’ untuk seorang youtuber/videographer bermula. Perkataan wajib itu semata-mata untuk dapatkan kualiti yang cantik demi kepuasan ‘client’. Tapiiiii, jika anda ingin baru saja bermula, boleh jadikan sebagai panduan sahaja, sampai satu masa mungkin anda nak upgrade.

1- KAMERA/SMARTPHONE

Kita kongsikan sebagai panduan bajet rendah/ sederhana, bahkan ramai professional akan gunakan smartphone untuk rekod video di majlis-majlis seperti Youtuber ARD DONIVIA

2- PHONE HOLDER/TRIPOD STAND

Phone holder ada banyak jenis. Abam galakkan korang cari mini tripod stand , senang nak dibawa mana-mana jika ada yang menarik untuk shoot boleh gunakan terus. Tak perlu beli phone holder & tripod sekaligus.

Ini antara mini tripod yang abam minat gunakan oleh ULANZI. Ada beberapa brand lain yang nampak unik bahagian standnya, cuma ia cepat rosak. Jadi elakkan anda keluarkan duit terlalu banyak untuk bermula. Boleh click SINI untuk terus tengok info produk.

3- GIMBAL / STABILIZER 

Ini ‘equipment’ yang sesuai digunakan untuk vlogger atau kaki vlog. Sebab apa perlu? Untuk elakkan kamera bergoyang semasa dalam pergerakan. Namun berita baik untuk pengguna IPHONE, handphone anda memang sudah built in ‘stabilizer’ . hehe

DJI STABILIZER – Ini adalah salah satu trusted & tahan lama equipment keluar DJI. Jika biasa dengar DJI lain seperti DJI OSMO, OSMO pocket. Roughly sekarang harga lebih kurang RM500 untuk DJI OSMO MOBILE 3 . Klik SINI untuk beli.

4- MICROPHONE

Mungkin ada yang cakap microphone handphone pun sudah cukup sebenarnya. Betul juga tu. Cuma bila anda perlu buat video yang jelas suaranya & mesej senang disampaikan kepada ‘audience’ . Ini aspek penting yang customer akan nilaikan untuk satu-satu video.

Microphone ini banyak jenis. Untuk yang nak beli microphone murah bawah RM10 pun boleh dapat. Kali ini abam kongsikan antara brand yang ramai youtuber femes seperti SYAHMI SAZLI gunakan.

RODE MICROPHONE – Ada dua jenis wired (ada wire) dan wireless (tanpa wayar). Di atas RODE WIRED bernilai lingkungan RM220 , tapi kualiti superb. Selalu orang tanya bulu tu untuk apa ? Untuk halang ‘noice’ yang bising terutamanya di kawasan luar (outdoor), bukan buang noices terus, cuma kurangkan/minima bunyi bising. Nak beli di lazada klik je SINI

Kalau korang suka walk in, abam cadangkan terus ke Compleks City Plaza Jalan Ipoh ( Tingkat 1 – Digi Colour), banyak equipment murah & promosi dekat sini.

RODE WIRELESS GO – Microphone RODE / SARAMONIC MICROPHONE antara microphone yang punyai kualiti yang terbaik setakat ini. Cuma bezanya RODE Wireless Go mempunyai 1 mic sahaja, berbanding SARAMONIC yang ada 2 mic. Jika ditanya mana lagi bagus, abam tetap pilih RODE . hehe

Beli microphone wireless go RODE – SINI

Beli micrphone wireless SARAMONIC – SINI

Baiklah itu saja setakat ini. Buat mereka yang nak belajar cara shooting, belajar edit video guna adobe premier cc, adobe after effect. Anda boleh follow MTAS PRODUCTION di facebook. Atau whatsapp admin MTAS (017-8779495). Kelas editing dari MTAS paling murah setakat ni yang abam join. Kelas lain diluar harga beribu ringgit beb. MTAS ? serendah RM160.

 

Facebook Comments
Previous Frozen 2 kembali MEGAH lagi setelah 6 tahun menyepi
Next Buffet ala2 gerai - Setiap hari sabtu Sahaja (Grand BlueWave)

7 Comments

  1. Avatar
    November 27, 2019
    Reply

    boleh jadikan guide bila ada rezeki untuk upgrade..maybe boleh upgrade sikit-sikit based on recommendation. Thanks sharing!

  2. Avatar
    November 28, 2019
    Reply

    Kalau ikutkan hati nak camera baru. Tapi buat masa ni, pakai handphone je, dapat gimbal satu pun bersyukur la sgt. Siapa nak sponsor eh? Hahaha.

  3. Avatar
    November 28, 2019
    Reply

    Wahhh heaven. Suka tgk gadget mcm ni, mmg puas hati bila ada set lengkap so kita boleh pulun shooting

  4. Avatar
    November 28, 2019
    Reply

    stabilizer tu wajib ada, zul pun tengah kumpul duit nak beli sebab sekarang tiba minat nak buat video

  5. Avatar
    November 28, 2019
    Reply

    Antara sebab utama saya macam kurang sikit bab Youtuber dan video ni sebab tak reti nak edit video. Satu lagi takda equipment yang betul2 baik. Sekarang ni kalau pegi event pun pakai kamera smartphone je.

  6. Avatar
    November 29, 2019
    Reply

    Memang semua ni oenting. Tapi buat masa ninyang gimbal je tak beli.. Sebb belum memerlukannya lagi.. Hehehe.. Yang lain dh ada dh..

  7. Avatar
    December 29, 2019
    Reply

    Banyak gadget kena disediakan untuk pembuatan video YouTube, bukan perkara yang senang. Semua perkara memerlukan usaha gigih daripada penulis, pengarang, pembuat. Kita kena menghargai setiap hasil karya daripada semua orang. Keep it up! #MouseMommyTreats

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *