Posts in category

News Terkini


Ada seorang kenalan ni minta abam pendapat tentang satu apps ni, yang seakan sama macam shopback. Macam mana sama? Setiap kali korang nak berbelanja di Shopee , Lazada dan lain2 apps , korang masuk melalui apps ni , kemudian pilih Shopee (contoh shopee) dan automatik akan link ke akaun shopee anda. Buat yang biasa guna …

3 3.8k

Statistik menunjukkan saham ConnectCountry terdapat pergerakan kuat sejak pertengahan bulan lalu. Sejak 12 Mei , saham ini meningkat dari 9 sen kepada 35 sen (hampir 400%) hanya dalam 4 minggu. Khabar angin mengatakan bahawa kerajaan akan memberikan kontrak pekerjaan ini kepada 5S Systems Sdn Bhd kembali. Cuma persoalannya, adakah kontrak Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (IIS) …

0 1k

Anzo Holdings Bhd, merupakan saham ketiga paling aktif di dagangkan di Bursa Malaysia (216.4 juta saham diniagakan) kali ini mengumumkan bahawa CSTME Resources Sdn Bhd , yang mempunyai lesen AP (di luluskan) telah muncul sebagai pemegang saham utama dalam syarikat dengan 11.621 peratus kepentingan. Buktinya juga di jelaskan saham tersebut diperdagangkan pada jumlah tinggi bulan ini iaitu …

1 884

Permintaan terhadap sumber tenaga berasaskan solar dijangka kian meningkat dari tahun 2008 , iaitu sebanyak 15 GW kepada 30 (GW) pada tahun 2030. Malaysia yang sememangnya kaya dengan 3 sumber seperti solar, biojisim, dan hidro. Di khabarkan juga pelabur luar sedang mencari-cari dan menyasarkan syarikat yang dinilai rendah (under value) , dan berpotensi untuk berkembang. …

3 724

Sempena dengan arahan Perintah Kawalan ini, abam ingin kongsikan beberapa tempat menarik untuk korang plan setelah tempoh kawalan gerakan kita selesai. Abam lebih memilih tempat semulajadi untuk berehat, tenangkan minda, dan melihat kehijauan berbanding kesibukan di kotaraya. Awal bulan March 2020, abam bersama team media sempat berkunjung di Taman Negeri Kenaboi, Negeri Sembilan untuk meneroka …

7 711

Kuala Kangsar & Lenggong merupakan antara tempat tarikan pelancong sekiranya berjalan-jalan di negeri Perak. Makanan warisan & seni yang masih dijaga & di pelihara sehingga ke hari ini buatkan ramai pelancong luar negara memilih untuk berjalan di sekitar Kuala Kangsar. Overall trip kami mencari lokasi menarik sekitar Kuala Kangsar & Lenggong BERJAYA 100%. HOMESTAY LABU …

5 33.3k

Kalau turun jalan2 dekat Melaka, mesti kita terbayang Jonker Street, Menara Taming Sari Melaka , Asam Pedas Kota Laksamana, Naan Chees Pak Putra & banyak lagi tempat bersejarah di Melaka. Tapiiiiii, korang pernah dengar tak Encore Melaka ? Teater berkonsepkan digital menceritakan tentang keunikan Melaka termasuklah perjalanan pahlawan kita iaitu Parameswara , Cheng Ho , …

0 222

Pernah dengar nama Wahed Invest tak ? Wahed Invest merupakan medium pelaburan berbentuk saham patuh shariah dan halal. Mendapat kelulusan halal daripada Straightway Ethical Advisory LLC (lihat sijil di bawah) dan mendapat kelulusan daripada Cyber Security Malaysia SC. Wahed Invest baru saja official masuk pasaran Malaysia sejak Oktober 2019. Bermula daripada US (Amerika Syarikat) , mereka …

2 1.3k

Mengapa anda perlu order printing baju dari kedai, jika boleh direct kilang/warehouse? Zaman sekarang, semua orang nak cari perkhidmatan yang murah & jimat kan. Haritu pernah nampak iklan printing baju serendah RM10 (kalau tak silap). ORDER PRINTING BAJU ONLINE SAHAJA Minggu ni (24/12/2019), abam terpaksa cari kedai printing baju secara atas talian, dek kerana nak …

3 335

Mesti ramai yang pernah lihat situasi ada peniaga menjual asam RM10 dan juga meatball RM10. Cara perniagaannya adalah menunggu di traffic light sehingga merah, dan kemudian berjalan sambil memakai ‘signboard’ di badan mereka. Situasi ini dilihat sudah normal di lembah klang terutamanya di traffic light paling lama di seksyen 13 Shah Alam. Apa yang abam …

2 523