Posts in category

Food Review


Dengar kata MarryBrown dah keluarkan menu ‘salted egg’ mereka, apa lagi abam dan kawan-kawan terus nak mencuba burger dan ayam mereka. Alang-alang PKPB sekarang & boleh Dine In, apa kata korang luangkan masa bawa keluarga & rakan2 ke MarryBrown untuk cuba menu terbaru ni. Kagum pula dengan menu2 dari MarryBrown ni. Sebelum ni favorite abam …

15 1.3k

Perak, antara negeri yang tidak puas abam teroka sampai sekarang. Sebab apa ? Semakin banyak tempat menarik abam cari, makin banyak tempat-tempat lain yang menyusul. Boleh dikatakan negeri Perak antara negeri terkaya dengan sumber bahan mentah seperti bijih timah. Trip kali ini, kami sempat berkunjung ke tiga bandar di Perak iaitu Ipoh, Kampar & Batu …

13 9.1k

Setiap kali terbayangkan negeri Perlis, mesti kita ingat Padang Besar , Gua Kelam & Ikan Bakar Kuala Perlis kan? Perjalanan abam kali ini, meneroka tempat tarikan di Perlis yang mungkin menarik minat anda ke Perlis. Abam kongsikan di bawah ialah tempat makan yang terkenal di Perlis, tempat menarik untuk dilawati ,serta hotel yang ada sekitar …

0 438

Makin dekat perayaan Chinese New Year (CNY), makin banyak pesta makan besar yang abam tengok. Geram pulak kalau tak cuba Yee Sang (salah satu acara makan besar). Tahun 2020 ataupun “Tahun Tikus” (Tahun Baharu Lunar) , PASTI MERIAH  sambutan CNY lagi2 bersama keluarga dan saudara mara, dan confirm “traffic jem” nak balik kampung hehe. Apa …

2 143

Sempena tahun 2020 merupakan tahun melawat Malaysia, abam akan sentiasa kongsikan tempat-tempat menarik yang boleh korang lawat . Trip kali ini, abam dan rakan2 melawat beberapa tempat menarik sekitar Alor Setar, Kedah. Mungkin ada yang pernah kata “Alaa, dah pernah pergi dah dulu”. Tapiiiii, banyak juga pembaharuan dibuat seperti Rumah Asal Kelahiran Tun Mahathir yang …

6 871

Bila cerita tentang makanan unik, mesti kita terbayang makanan pantai timur kan ( Terengganu & Kelantan). Cuma nak bagi warning, AWAS untuk anda fikir nak berdiet apabila datang ke sini. Rata-rata masakan memang bersantan & berminyak. Sekadar nak merasa tak salah, cuma nanti kita bakar balik lemak tu hehe. Baiklah perjalanan kali ini kami ke …

3 414

Pasti setiap kali ke Terengganu, makanan wajib anda cari ialah keropok lekor. Ada yang memang gemar keropok lekor jenis goreng, ada yang suka rebus, dan tidak kurang juga yang suka keropok lekor jenis banyak ikan atau banyak tepung. Rata-rata kawan abam dari KL, suka yang jenis tepung (ikan sikit je). Abam nak kongsikan keropok lekor …

11 380

Minggu lalu, abam sempat luangkan masa 2 hari 1 malam untuk jelajah satu bandar Ipoh. Ternyata memang tak cukup masa yang ada untuk selongkar tempat-tempat menarik di Ipoh dan mencari keunikan makanan di Ipoh. Tapi abam semptlah merasa nasi ganja original “first in Malaysia” di Ipoh. TEMPAT PENGHINAPAN KAMI DI IPOH Selepas kami buat perbandingan …

5 851

Fuhh.. Puas hati aku dapat rasa balik Grilled Butter Chicken dari The Chicken Rice Shop (TCRS) ni. Lama tunggu sebelum ni, maklumlah menu ni keluar untuk tempoh masa tertentu sahaja. Untuk kali ini, menu Grilled Butter Chicken ni muncul mulai NOVEMBER 2019 sehingga JANUARI 2020 ( 3 bulan sahaja gais). Jom layan review abam dulu. …

0 92

Bila berkunjung ke negeri pantai timur, pastinya korang akan terbayangkan makanan-makanan yang unik & sedap kan? Trip kali ini sangat sekejap, abam sempat luangkan masa mencari makanan terengganu yang viral,sedap, & harga yang murah. Nasi dagang adalah makanan asas yang bukan sahaja penduduk tempatan minat, orang luar pun serta mat salleh pun akan sentiasa ingat …

7 848