Daniel Tam meningkatkan kepentingannya di XOX untuk rangkaian 5G di Malaysia


Daniel Tam, yang dikaitkan dengan pembesar perniagaan Hong Kong, Li Ka-Shing telah meningkatkan kepentingannya di XOX Bhd, yang sedang dalam persiapan untuk melancarkan rangkaian mudah alih tanpa wayar generasi kelima (rangkaian 5G) di Malaysia.

XOX mengatakan dalam pengajuan kepada Bursa Malaysia hari ini bahawa Daniel Tam kini memegang 8.22 peratus saham syarikat, menjadikannya pemegang saham utama syarikat. Dia memperoleh 20 juta saham melalui transaksi pasaran terbuka hari ini.

Dalam pengumuman berasingan, XOX mengatakan bahawa penempatan swasta telah selesai berikutan penyenaraian dan sebut harga 207.72 juta dan 120 juta saham penempatan, juga merupakan bahagian pertama dan terakhir saham penempatan untuk penempatan swasta Pasaran ACE Bursa Securities pada 22 Julai 2020, dan 23 Julai 2020 masing-masing.

Saham XOX telah diperdagangkan aktif sejak awal bulan ini. Saham ini melonjak sehingga 20.5 sen hari ini untuk ditutup pada 18.5sen. Ia menjadikkan syarikat XOX bermodal pasaran sebanyak RM295 juta. Sebanyak 546 juta saham diniagakan.

Danie Tam adalah pemegang saham dan pengarah konglomerat besar yang disenaraikan Hong Kong, di mana Li Ka-Shing memegang kepentingan besar.

Kami masih tidak tahu sama ada Tam memperoleh kepentingan dalam XOX untuk dirinya sendiri dan menggunakan rancangan pembangunan 5G untuk Malaysia, atau dia bertindak sebagai wakil untuk jutawan Hong Kong itu. 

Diberi gelaran Superman, Li Ka-Shing memiliki kekayaan bersih USD26.5 billion pada 21 Julai 2020 (menurut Forbes) dan dia adalah salah seorang ahli perniagaan yang PALING BERPENGARUH di Asia.

Li Ka-Shing bersara sebagai ketua CK Hutchison Holdings dan CK Asset Holdings pada Mei 2018, tetapi tetap menjadi penasihat kanan. Dia terkenal memegang saham di beberapa syarikat melalui pelbagai proksi. Daniel Tam juga terkenal di pasaran China dan Hong Kong.

Daniel adalah pengarah Chong Kin Group Holdings Ltd. yang tersenarai di Hong Kong. Kami telah memeriksa Chong Kin dan mengesan ia adalah penyedia perkhidmatan konkrit dan stoknya kini diperdagangkan pada HK3.00

Menurut laporan Euromonitor, Chong Kin menduduki tempat pertama di antara penyedia perkhidmatan konkrit di Hong Kong. Pelanggannya adalah kontraktor pelbagai jenis projek bangunan dan infrastruktur.

Menurut laman web firma Hong Kong, pihaknya telah aktif mencari peluang perniagaan di pelbagai sektor yang dapat mempelbagaikan sumber pendapatannya dan mencapai pertumbuhan yang memberansangkan

Lebih masuk akal sekarang mengapa Daniel Tam membeli saham di XOX.

XOX merancang untuk mengembangkan rangkaian 5G di Malaysia dengan berkerjasama bersama salah satu daripada tiga kumpulan telekomunikasi China yang telah menghubungi mereka tahun ini. Kumpulan yang dimaksudkan ialah China Mobile, China Telecom, atau China Unicom.

Diambil dari berita “English Daily” beberapa hari lalu iaitu Ketua Pegawai Eksekutif XOX Ng Kok Hen mengatakan bahawa salah satu kumpulan telekomunikasi utama China telah menghubungi syarikat itu untuk pembangunan rangkaian 5G dan perbincangan sedang dijalankan.

Kumpulan telekomunikasi dilaporkan akan melabur sehingga RM10 billion untuk membangunkan infrastruktur selama lima hingga enam tahun.

Selain 5G, XOX juga akan berkerjasama dengan Wetek Technology (Malaysia) Sdn Bhd, yang mempunyai lesen pinjaman wang bagi pembiayaan mikro berjumlah RM1 billion kepada 2.2 juta pelanggan XOX yang ada di Malaysia.

Wetek, yang pengarahnya adalah Howard Leung Hao, ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Brilliant (Hong Kong) Holdings Ltd, dan Liang Zeng, seorang pengusaha internet dan peneroka kapitalis, juga ingin memberikan pembiayaan mikro berjumlah RM2 bilion kepada usahawan dan kecil pemilik perniagaan di Asia Tenggara, bersama dengan XOX.

Perniagaan pembiayaan mikro di Malaysia, yang akan dimulakan tidak lama lagi secara segera untuk meningkatkan garis bawah XOX dengan jumlah yang besar.

Perkhidmatan ini akan diperluaskan kepada individu dan perniagaan kecil tanpa akses ke perbankan konvensional dan perkhidmatan yang berkaitan dengan mengisi eWallet XOX untuk digunakan di Pasaran Digital XOX.

Facebook Comments
Previous Pemegang saham besar baru muncul di XOX Bhd -tumpuan kepada rangkaian 5G Malaysia
Next Dapatkan penjimatan lebih berbelanja di PG Mall

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *