Pemegang saham besar baru muncul di XOX Bhd -tumpuan kepada rangkaian 5G Malaysia


XOX Bhd terus melebarkan sayapnya di Malaysia. XOX mengatakan dalam pengajuan kepada Bursa Malaysia hari ini bahawa Daniel Tam memiliki peratus kepentingan dalam syarikat yang dia perolehi melalui penempatan swasta.

Syarikat itu tidak mendedahkan banyak maklumat mengenai Tam, tetapi pemeriksaan dalam talian menunjukkan bahawa dia ada kaitan dengan pembesar perniagaan Hong Kong, Li Ka Shing.

Tam adalah pemegang saham & pengarah konglomerat besar yang tersenarai di Hong Kong dan Li Ka-Shing telah memegang kepentingan besar dalam kumpulan itu.

Ka-Shing, yang juga diberi julukan “Superman” kerana syarikat yang dimilikinya “terbang” dari segi kemajuan dan pendapatan perniagaan. Beliau memiliki kekayaan bersih USD 26.5 billion pada 21 Julai 2020 (menurut Forbes).

Saham XOX telah diperdagangkan secara aktif sejak awal bulan ini dengan saham melonjak sehingga SETINGGI 20.5 sen pada 21 Julai. Saham ditutup satu sen lebih tinggi hari ini pada 18.5 sen, memberikan kapitalisasi pasaran kepada syarikat sebanyak RM292.9 juta.

XOX akan mengembangkan rangkaian 5G di Malaysia dengan berkerjasama bersama salah satu kumpulan telekomunikasi terkemuka di China dan akan melabur sehingga RM10 BILLION bagi membangunkan infrastruktur ini.

Kumpulan telekomunikasi itu ialah China Mobile, China Telecom, dan China UnicomĀ dan mereka akan melabur beberapa billion dolar untuk melancarkan rangkaian 5G mereka di seluruh China.

Dua bulan lalu, China Telecom dan China Unicom telah mengumumkan kerjasama dengan syarikat teknologi komersial Sweden iaitu Ericsson untuk menyebarkan produk dan sistem radio termasuk teknologi perkongsian spektrum.

5G adalah standard rangkaian tanpa wayar (wireless) global baru selepas rangkaian 1G,2G,3G, dan 4G.

5G membolehkan jenis rangkaian baru yang direka untuk menghubungkan hampir semua orang termasuklah mesin, objek, dan peranti.

Ketua Pegawai Eksekutif Ng Kok Heng ketika dihubungi, mengatakan ada minat yang kuat terhadap XOX sejak syarikat itu mengumumkan bahawa mereka telah mengadakan kerjasama kewangan mikro dengan Wetek Technology (M) Sdn Bhd.

Anak syarikat XOX, iaitu XOX Media Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian dengan Wetek yang pengarahnya ialah Howard Leung Hao, ketua dan CEO Brilliant (Hong Kong) Holdings Ltd, dan Liang Zeng, merupakan seorang usahawan internet dan peneroka kapitalis untuk memberikan pembiayaan mikro sejumlah RM1 BILLION kepada 2.2 juta pelanggannya di Malaysia.

Perkhidmatan ini akan diperluaskan kepada individu dan perniagaan kecil tanpa akses kepada perbankan konvensional dan perkhidmatan yang berkaitan dengan mengisi eWallet XOX untuk digunakan di Pasar Digital XOX.

 

 

 

Facebook Comments
Previous Wetek dan XOX - Memperkenalkan pembiayaan mikro di Asia Tenggara
Next Daniel Tam meningkatkan kepentingannya di XOX untuk rangkaian 5G di Malaysia

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *