Wetek dan XOX – Memperkenalkan pembiayaan mikro di Asia Tenggara


Wetek Technology (M) Sdn Bhd merancang untuk memperkenalkan pembiayaan mikro di Asia Tenggara (SEA) dan akan berkerjasama dengan XOX Bhd untuk usaha ini.

Pengarah Wetek Howard Leung Hao mengatakan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam, bahawa ia bertujuan untuk menjadi pemimpin pasaran pembiayaan di Asia Tenggara.

Bersama dengan XOX, Wetek akan menyediakan pembiayaan mikro berjumlah RM1 billion kepada semua 2.2 juta pelanggan yang ada. Bahkan jumlah pelanggan XOX sentiasa meningkat dari hari ke hari sekarang ini.

Di peringkat global, industri pembiayaan mikro telah melayani 139.9 juta peminjam pada tahun 2018, dan 65 peratus peminjam pembiayaan mikro tinggal di kawasan luar bandar di mana perbankan dan pinjaman tradisional sukar malah mustahil.

Leung Hao berkata, menurut Microfinance Barometer 2019, industri ini telah berkembang pada kadar tahunan 11.5 % selama beberapa tahun terakhir dan dijangkakan mencapai USD146.8 billion menjelang 2021.

“Ada peluang besar bagi Wetek untuk berkembang dalam perniagaan ini,” katanya.

Wetek telah berkembang dalam perniagaan mikro dan memulakan perniagaan ini di Malaysia.

Anak syarikat XOX, XOX Media Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian perkongsian dengan Wetek, yang telah memberikan pembiayaan sebanyak RM1 billion untuk inisiatif ini.

Watek ini berkerjasama dengan XOX kerana mempunyai lesen e-dompet, di samping XOX sendiri sudah mempunyai data pelanggan sedia ada berjumlah 2.2 juta, dan berpotensi meningkat menjadi 4 juta atau lebih pada akhir tahun ini ketika syarikat sedang membangun.

Setahun yang lalu, XOX telah mengemukakan isu hak dan waran PERCUMA untuk mengumpulkan sehingga RM66 juta untuk membiayai pengembangan perniagaan e-dompet dan SIM elektronik (e-SIM).

XOX memperuntukkan sejumlah RM33 juta hasil yang diperoleh dari terbitan hak untuk memperluas fungsi e-dompetnya dengan mengembangkan aplikasi mudah alih baru untuk menyokong pembayaran mikro, penerbitan Mastercard dan pindahan wang (peer-to-peer).

Sebanyak RM15 juta diperuntukkan untuk pengembangan e-SIM sebagai alternatif kepada SIM tradisional. Inisiatif ini antara lain telah menarik lebih banyak pelanggan ke XOX.

NST memetik ketua Pegawai Eksekutif XOX , Ng Kok Heng mengatakan bahawa syarikat itu bertujuan memberikan pembiayaan mikro kepada pemilik perniagaan kecil dan individu peluang akses kepada modal bagi pengembangan perniagaan.

“Wetek berkerjasama dengan XOX kerana kami mempunyai lesen e-wallet untuk menjalankan pembiayaan mikro. Pembiayaan mikro akan menjadi perniagaan yang berkembang untuk kedua-dua XOX dan Wetek. Ia juga akan meningkatkan garis bawah syarikat. Kami berharap pada akhir tahun ini, XOX akan melipat gandakan data pelanggan yang ada, dan ini juga dapat memberi lebih banyak peluang perniagaan untuk kita mengembangkan pembiayaan mikro.

Kami mempunyai beberapa inisiatif yang sedang berjalan, dan jumlah pelanggan meningkat dari hari ke hari,” katanya.

Dijangka perniagaan pembiayaan mikro ini akan berjalan dengan baik di Malaysia, dan Wetek serta XOX dapat memperkenalkan tahap kedua di kemudian hari untuk melayani usahawan dan pemilik perniagaan kecil yang memerlukan akses cepat kepada pembiayaan.

Pemeriksaan latar belakang cepat pada Leung Hao dan pengarah Wetek yang lain iaitu Liang Zeng menunjukkan mereka berdua mempunyai latar belakang kewangan yang kuat.

Pengarah Wetek : Leung Hao

Leung Hao adalah ketua dan CEO Brilliant (Hong Kong) Holdings Ltd dan dia menjaga keseluruhan pengembangan perniagaan strategik dan antarabangsa bagi syarikat itu.

Dia memulakan kerjayanya pada tahun 1990an di industri IT dan internet mudah alih serta mengasaskan Beijing Ruidong Technology Co. Ltd pada tahun 2013.

Leung Hao mempunyai kebolehan untuk mengenal pasti peluang pasaran di seluruh dunia dengan pengalaman menguruskan pasukan pengurusan lintas budaya.

Dia juga sangat menyokong pemula kerana dia percaya pada peluang dengan anak muda dan idea hebat.

Oleh itu, ketika dia melihat peluang untuk membina perniagaan pembiayaan mikro di Malaysia, dia tidak terus menunggu malah terus bergabung dengan XOX Bhd sebagai rakan kongsi untuk memberikan pembiayaan mikro kepada rakyat Malaysia.

Pengarah Wetek : Liang Zeng

Liang Zeng pula adalah usahawan internet dan peneroka kapitalis. Dia melabur dan menanamkan syarikat di dalam pemasaran digital, kecerdasan buatan dan perkhidmatan perusahaan.

Dia pernah memegang jawatan kanan sebagai naib presiden kanan (VP) Kingdee International Software Group, VP Microsoft Greater China, dan terbaru, VP dari Baidu Inc. dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu Nuomi.

Liang Zeng juga berfungsi sebagai lembaga pengarah dan penasihat strategik untuk beberapa syarikat pemasaran dan teknologi digital.

Melihat profil mereka, perniagaan pembiyaan mikro yang diperkenalkan oleh mereka bersama-sama dengan XOX akan menjadi KEJAYAAN BESAR.

 

Facebook Comments
Previous PERMAJU - menangi kontrak RM1.2 billion untuk membina kediaman bertingkat tinggi
Next Pemegang saham besar baru muncul di XOX Bhd -tumpuan kepada rangkaian 5G Malaysia

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *