PERMAJU – menangi kontrak RM1.2 billion untuk membina kediaman bertingkat tinggi


Permaju Indutries Bhd dipercayai telah memenangi kontrak pembinaan bernilai kira-kira RM1.2 billion bagi menjalankan projek pembangunan hartanah besar-besaran di Selangor – lapor New Straits Times (NST).

Harga saham Permaju juga meningkat hari ini kepada 33.5 sen dari sekitar 24 sen sekitar dua minggu lalu walaupun terdapat pasaran yang lemah.

NST, yang memetik sumber dalam industri pembinaan mengatakan bahawa kontrak itu diberikan oleh pemaju terkemuka yang memiliki sebidang tanah bear di kawasan Seri Kembangan/Serdang yang terletak di selatan pusat bandar Kuala Lumpur dan kira-kira 15km dari Cyberjaya.

Kontrak ini adalah untuk membina lebih dari 7,000 UNIT PANGSAPURI selama enam hingga tujuh tahun.

Menurut laporan NST, menara TERTINGGI dalam pembangunan ini akan berdiri dengan ketinggian lebih dari 50 tingkat. Ini SANGAT TINGGI, menjadikannya juga struktur tertinggi di kawasan Seri Kembangan/Serdang. Sangat menarik untuk melihat bagaimana struktur ini berubah dan pastinya menjadi pendorong kepada pasaran perumahan di Seri Kembangan/Serdang.

Pihak pemaju yang belum kami kenal, memutuskan untuk memulakan pembinaan setelah Rancangan Pemulihan Ekonomi Nasional (Penjana) bernilai RM35 billion diumumkan bulan lalu kerana mereka kini lebih yakin dalam pemulihan pasaran.

Rancangan Perjana akan menguntungkan antara satu sama lain, iaitu sektor pembinaan dan hartanah.

Untuk sektor hartanah, kerajaan akan memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) , yang menawarkan pengecualian duti setem pada RM1 juta pertama nilai hartanah dalam Memorandum Pindah Milik untuk hartanah dari RM300,000 hingga RM2.5 juta, dan 100% pengecualian duti setem untuk perjanjian pembiayaan di bawah rancangan Penjana.

Pengecualian ini berlaku antara 1 Jun 2020 hingga 31 MeI 2021, tertakhluk kepada hartanah dengan harga potongan 10 peratus yang diberikan oleh pihak pemaju.

Kerajaan juga mengumumkan pengecualian cukai keuntungan hartanah (RPGT) untuk rakyat Malaysia bagi penjualan sehingga tiga hartanah antara 1 Jun 2020, dan 31 Disember 2021.

Saya pasti lebih banyak pemaju akan keluar dari kepompong dan mula membina bermula separuh masa kedua tahun ini. Nampaknya pemaju tertentu ini mendapat persetujuan bagi melaksanakan projek itu tahun lalu, tetapi telah menghentikan semua rancangannya hingga sekarang.

Nilai pembangunan kasar dianggarkan sekitar RM2.4 billion dan Permaju akan masuk sebagai kontraktor reka bentuk dan pembinaan.

Permaju terlibat dalam perdagangan kenderaan bermotor, perkebunan kayu, pembinaan, dan pembangunan hartanah. Syarikat ini telah membuat berita utama yang menarik baru-baru ini dengan mengumumkan isu hak di mana hasilnya akan digunakan untuk pengembangan, dan usaha dalam sektor sarung tangan.

 

 

 

Facebook Comments
Previous Saham PANAS esok - XOX dan perjanjian mikro bernilai RM1 billion
Next Wetek dan XOX - Memperkenalkan pembiayaan mikro di Asia Tenggara

1 Comment

  1. Avatar
    July 17, 2020
    Reply

    wahhh bagusnya…so kena standby dah nak boleh beli Permaju ni….tq boss for the info

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *