Saham PANAS esok – XOX dan perjanjian mikro bernilai RM1 billion


XOX Bhd, merupakan salah satu pemegang lesen e-dompet teratas di Malaysia ketika ini telah menjalinkan kerjasama dengan Wetek Technology (M) Sdn Bhd bagi menawarkan pembiayaan mikro SEHINGGA RM1 BILLION kepada pemilik dan pengusaha perniagaan kecil.

Berita baik ini sebenarnya telah menarik perhatian saya terutamanya pedagang di Bursa Malaysia untuk terus memerhatikan kaunter ini setelah pengumuman ini dibuat. XOX menandatangani perjanjian perkongsian bersama Wetek, di mana pengarahnya bukan individu biasa, iaitu Liang Zeng dan Howard Leung.

Wetek juga telah memberikan komitmen sebanyak RM1 billion bagi perjanjian pembiayaan mikro dengan XOX. Menurut New Straits Times (NST), kedua-dua syarikat ini boleh mengeluarkan tahap kedua setelah berjaya mengambil alih RM1 billion awal.

Pengarah Wetek : Liang Zeng

Pengarah Wetek : Howard Leung

Kewangan mikro adalah kategori perkhidmatan kewangan yang mensasarkan individu dan perniagaan kecil yang tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan perbankan konvensional dan yang berkaitan.

Sehingga kini, kita dapat lihat perniagaan di Malaysia sentiasa berkembang di segmen ini kerana bank biasa tidak memberi pinjaman atau kata lain menyukarkan PKS untuk mendapatkan pembiayaan/bantuan bagi pengembangan perniagaan.

Menurut NST, CEO XOX iaitu Ng Kok Heng menyatakan bahawa syarikat bergerak ke arah ini bagi memberi peluang kepada pengusaha kecil akses kepada modal dan bantuan kembangkan perniagaan mereka.

Tidak ada syarikat lain tersenarai di Bursa Malaysia yang melakukan inisiatif begini, dan ia menjadikan XOX sebagai WIRA SEJATI di mata para pelabur.

XOX akan menggunakan 2.2 juta data pelanggannya untuk perniagaan ini dan kami tahu pengkalan data mereka meningkat setiap hari, berkat rancangan hebat yang dilancarkan oleh XOX untuk membantu pelanggan melalui fasa-fasa mencabar sekarang ini.

XOX tahun lalu telah mengemukakan isu hak dan waran PERCUMA bagi mengumpulkan RM66 juta untuk membiayai pengembangan perniagaan e-dompet dan SIM elektronik (e-SIM). Syarikat itu memperuntukkan RM33 juta dari hasil yang dikeluarkan untuk memperluas fungsi e-dompet mereka dengan mengembangkan aplikasi mudah alih baru untuk menyokong mikro, penerbitan Mastercard dan pindahan wang antara e-dompet (peer to peer).

Sebanyak RM15 juta diperuntukkan untuk pengembangan e-SIM sebagai alternatif kepada kad SIM tradisional (fizikal).

Dalam pengajuan kepada Bursa Malaysia, Leung Hao yang juga ketua dan CEO Brilliant (Hong Kong) Holdings Ltd mengatakan bahawa syarikat itu telah menjalinkan kerjasama dengan XOX bagi mendapatkan asas pelanggan yang kuat.

Dia mengatakan selain daripada mempunyai 2.2 juta pelanggan, XOX mempunyai infrastruktur yang kuat dalam saluran dan teknologinya untuk mengembangkan pasaran yang relatif tidak terlindung di Malaysia.

“Ini adalah peluang besar bagi Wetek untuk berkembang dalam perniagaan ini,” katanya.

Di peringkat global, industri pembiayaan mikro telah melayani 139.9 juta peminjam pada tahun 2018, dan 65% peminjam pembiyaan mikro tinggal di kawasan luar bandar , di mana perbankan dan pinjaman tradisional adalah sukar dan mustahil.

Menurut Microfinance Barometer 2019, industri ini telah berkembang pada kadar tahun 11.5 peratus selama beberapa tahun berakhir dan diharap dapat mencapai USD146.8 billion pada tahun 2021, katanya.

Pembiayaan mikro adalah strategi yang baik untuk mengisi eWallet dengan dana terutamanya dalam lingkungan mencabar penggunaan eWallet di seluruh negara. Setelah pelanggan eWallet mempunyai wang di eWallet, mereka dapat melakukan transaksi melalui ekologi Digital XOX,” kata Leung Hao.

Leung Hao berkata Wetek mensasarkan untuk menjadi pemimpin pasaran pembiayaan mikro di Asia Tenggara dan akan menggunakan kerjasama dengan XOX sebagai landasan pelancaran.

Sementara itu, pendapatan dan garis bawah XOX akan bertambah baik dengan perjanjian mikro ini.

Saham XOX dijangka meningkat berikutan berita ini kerana melibatkan rancangan bernilai RM1 billion untuk membantu rakyat Malaysia terus melakar kejayaan di dalam perniagaan mereka.

XOX meningkat kepada 12.5 sen hari ni dengan 622 juta saham diniagakan. Ia ditutup 10.5 sen. AWASI saham XOX untuk hari esok. Saya bukan penganalisa, tetapi saya akan mengesyorkan “BELI” pada stok ini.

Pengarah Wetek yang lain ialah Liang Zeng, yang merupakan usahawan internet dan peneroka kapitalis.

Liang Zeng melabur dan menanamkan syarikat dalam pemasaran digital, kecerdasan buatan dan perkhidmatan perusahaan. Dia pernah memegang jawatan kanan sebagai naib presiden kanan (VP) Kingdee International Software Group, VP Microsoft Greater China, dan terbaru, VP Baidu Inc. dan ketua pegawai eksekutif Baidu Nuomi.

Pada masa ini, dia memegang portfolio sebagai pengarah lembaga dan penasihat strategik untuk beberapa syarikat pemasaran dan teknologi digital.

 

 

 

Facebook Comments
Previous MLABS turut sertai perniagaan sarung tangan & penjagaan kesihatan untuk pendapatan lebih baik
Next PERMAJU - menangi kontrak RM1.2 billion untuk membina kediaman bertingkat tinggi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *