MLABS turut sertai perniagaan sarung tangan & penjagaan kesihatan untuk pendapatan lebih baik


Seorang lagi pendatang baru dalam perniagaan pembuatan sarung tangan? Kami baru saja mendengar bahawa Mlabs Systems Bhd akan segera terlibat dalam pembuatan sarung tangan dan penjagaan kesihatan dengan bekerjasama dengan pengeluar yang sedia ada di pasaran dan terus berusaha untuk kembangkan perniagaan

Nampaknya Mlabs didatangi oleh pengeluar tersebut yang ingin memanfaatkan kepakarannya dalam memberikan penyelesaian kepada industri farmaseutikal.

Malaysia adalah sumber sarung tangan perubatan terbesar di dunia, dengan pasaran sebesar 65 peratus. Tahun ini sahaja pengeluar tempatan dijangka mengeluarkan sebanyak 240 bilion sarung tangan kerana Covid-19. Menurut Persatuan Pengilang Sarung Tangan Getah Malaysia, ia menjamin bahawa setiap pengeluar sarung tangan di Malaysia hari ini akan berkembang.

Terdapat kekurangan pengeluaran global bagi sarung tangan perubatan/nitril disebabkan wabak Covid-19 ini.

Pada masa ini terdapat 13.1 juta kes Covid-19 yang disahkan di seluruh dunia, dan jumlah kematiannya adalah 572,000 dengan kebanyakan kes di Amerika Syarikat, diikuti oleh Brazil, India dan Rusia.

Ini menjadikan Mlabs membuat keputusan yang tepat untuknya masuk ke dalam perniagaan sarung tangan kerana terdapat pesanan yang tinggi dari Amerika Syarikat dan Eropah , sedang memenuhi pesanan tersebut

Walaupun 4 atau 5 syarikat lain memasuki perniagaan sarung tangan di Malaysia,permintaan global ini akan berterusan.

Saya telah mengikuti Mlabs dengan teliti. Saham ini diperdagangkan secara aktif sejak kebelakangan ini. Ia melonjak dari 2 sen dalam beberapa minggu terakhir dan kini melambung sekitar 5 sen. Hari ini saham menyaksikan sekitar 40 juta saham diniagakan.

Banyak pakar mengatakan bahawa Mlabs adalah salah satu saham termurah di Bursa dan ada potensi besar untuk saham itu melampaui 10 sen.

Saya rasa stok akan melebihi 10 sen secepatnya setelah diberitahu bahawa syarikat telah menceburkan diri dalam pembuatan sarung tangan dan penjagaan kesihatan. Syarikat itu juga telah membuat beberapa pengumuman positif tahun ini.

Pada bulan April, Mlabs menandatangani perjanjian kerjasama dengan Ipharmarecare (Malaysia) Sdn Bhd yang memberi peluang kepada kumpulan itu untuk memperluas pengaruhnya ke dalam industri farmasi di seluruh Asia Tenggara, termasuk Malaysia.

Mlabs akan menyediakan produk persidangan video kepada Ipharmacare untuk melengkapkan platform farmaseutikal . Ipharmacare seterusnya akan mempromosikan produk Mlabs,termasuk sistem persidangan video, sistem pesanan dan penyelesaian rangkaian, kepada pengguna platform atau farmasi bebas.

Syarikat itu juga telah mengumumkan penempatan peribadi sehingga 267.4 juta saham biasa baru, yang mewakili 30 peratus daripada jumlah saham terbitan dalam syarikat, kepada pelabur pihak ketiga bebas yang akan dikenal pasti kemudian.

Dalam makluman kepada Bursa, Mlabs mengatakan bahawa berdasarkan harga terbitan ilustratif RM0.0243 per saham penempatan, hasil kasar yang akan diperoleh dari cadangan penempatan swasta akan digunakan untuk modal kerja.

Pada 31 Mac 2020, Mlabs tidak mempunyai pinjaman atau sekuriti hutang dalam syarikat.

Facebook Comments
Previous Perjanjian Sanichi-PDZ disahkan untuk hab logistik bernilai RM1.5 billion
Next Saham PANAS esok - XOX dan perjanjian mikro bernilai RM1 billion

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *