Anzo-Permaju mendapatkan J.P. Morgan & Macquarie Group untuk RM500 juta?


J.P. Morgan dan Macquarie Group dijangka mengumpulkan RM500 juta melalui penerbitan bon untuk Anzo Holdings Bhd demi mengumpulkan dana membaik pulih serta mengembangkan kilang pembuatan sarung tangan mereka di Manjung, Perak. Terdahulu, Anzo telah memperoleh tanah,kilang,mesin dan peralatan milik Wintrade World Sdn Bhd dengan harga RM55 juta.

Kami mendengar dari pasaran bahawa Anzo menandatangani Perjanjian Jual Beli (SAP) dengan Wintrade World Sdn Bhd untuk pembelian aset penuh terakhir ini dalam minggu ini, atau paling awal hari khamis ini (16 Julai 2020). Ini bermakna, Anzo secara rasmi akan menjadi pengeluar sarung tangan seperti Top Glove, Kossan, dan Hartalega.

Seorang broker memberitahu saya untuk segera merebut saham Anzo sekarang, dan menyimpannya untuk jangka panjang kerana “stok” ini akan terbang sepertimana berlaku kepada semua syarikat sarung tangan & penjagaan kesihatan yang tersenarai di Bursa.

Anzo memberitahu 2 minggu yang lalu, bahawa aset di Manjung sudah siap untuk digerakkan dan ditugaskan bagi menghasilkan 1.2 billion sarung tangan perubatan/nitril setahun. 1.2 billion sarung tangan ini akan dihasilkan menggunkan 9 barisan pengeluaran semasa di kilang.

Melihat kepada keadaan wabak Covid-19 yang melanda di Amerika Syarikat & Eropah yang semakin teruk ini, Anzo diminta untuk menghasilkan lebih dari 3 billion sarung tangan perubatan bernilai USD200 juta bagi pesanan dari Amerika Syarikat dan Eropah.

Untuk membuat sarung tangan sebanyak 3 billion, Anzo memerlukan sekurang-kurangnya 15 barisan pengeluaran untuk beroperasi dengan kapasiti penuh.

Berdasarkan perjanjian dengan pembeli dari Amerika Syarikat dan Eropah, Anzo dijangka akan mula memasangkan sarung tangan itu mulai Oktober tahun ini & mulai tahun hadapan. Sudah tiba masanya untuk Anzo meminta J.P. Morgan dan Macquarie Group untuk mengumpulkan RM500 juta bagi pengembangan syarikat.

Anzo memerlukan wang untuk membaik pulih kilang terlebih dahulu, termasuk barisan pengeluaran,mesin dan peralatan, dan kemudian barulah menambah 6-7 barisan pengeluaran baru .

Ia akan berjalan dalam usaha sama dengan Permaju Industries Bhd. Cuma persoalannya, adakah bermaksud Permaju juga menceburkan diri dalam pembuatan sarung tangan? Itu akan menjadi penemuan yang sangat menarik!

Permaju dan Anzo juga telah menyelesaikan kajian kemungkinan di kilang Manjung dengan melihat cara cepat untuk memindahkan pengeluaran sarung tangan. Anzo dilihat terburu-buru untuk mengembangkan syarikat kerana peningkatan wabak Covid-19 di AS dan kekurangan pengeluaran di seluruh dunia.

Saham Anzo dan Permaju diperdagangkan secara aktif hari ini. Pergerakan saham Anzo ketara dilihat setelah syarikat itu mengumumkan bahawa telah memenangi kontrak bernilai RM1.3 billion untuk membekalkan sekerap tembaga selama 40 bulan kepada pembuat tembaga di Korea Selatan berkuatkuasa 1 Julai.

Anzo dan anak syarikatnya mengadakan perjanjian kontrak dengan CSTME Resources Sdn Bhd, yang memiliki lesen AP untk mengeksport tembaga.

CSTME bersetuju untuk membeli sekerap tembaga berry dari Anzo dan mengeksport ke pembuat tembaga di Korea Selatan. Anzo dijangka akan membekalkan 60,000 tan sekerap tembaga kepada CSTME pada harga RM23,000 satu tan selama 40 bulan kepada Korea Selatan mulai 1 Julai.

Pada 13 Julai, ia telah membekalkan 650 tan bernilai hampir RM15 juta – RM16 juta. Melalui perjanjian tembaga ini dan pesanan yang telah diterima untuk sarung tangan perubatan, Anzo akan mencatatkan keuntungan bersih lebih dari RM200 juta pada tahun kewangan berikutnya yang berakhir pada 31 Julai 2021 dan seterusnya.

Anzo boleh menjual sekotak (1,000 keping) sarung tangan dengan harga USD75. Kemasukan Anzo ke dalam perniagaan tembaga dan pembuatan sarung tangan menarik dana global yang besar dari Amerika Syarikat, China dan Hong Kong yang telah membeli saham Anzo sejak awal bulan Jun tahun ini lagi.

Saham Anzo telah bergerak dari paras terendah 5 sen pada bulan Jun kepada 26 sen minggu lalu. Kami fikir Anzo akan mencapai gelombang kedua perdagangan tinggi minggu ini. Ia boleh mencapai had atau melonjak melebihi 30 sen.

 

 

 

 

Facebook Comments
Previous PDZ-Sanichi akan membina hab logistik bernilai RM1 billion di Johor
Next Perjanjian Sanichi-PDZ disahkan untuk hab logistik bernilai RM1.5 billion

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *