CSTME keluar dari Anzo, memberi laluan kepada dana global untuk masuk


Berita tentang keluarnya CSTME Resource Sdn Bhd sebagai pemegang saham utama Anzo Holdings, dapat membuka jalan bagi dana global untuk sertai.

Sejak dari awal Jun 2020, dana global dari China atau Hong Kong telah dikumpulkan. Kami mempunyai nama itu, tetapi izinkan saya melakukan pemeriksaan lebih lanjut sebelum saya mendedahkan siapa ia.

Kami juga mendengar bahawa seorang pelabur dari Amerika Syarikat juga melihat Anzo untuk memperluaskan pengaruhnya di Asia.

Pada 23 Jun 2020, Anzo telah diminta oleh bursa untuk menjelaskan mengenai laporan berita yang menyatakan bahawa ‘pelabur asing sedang mengintai saham di Anzo dan mungkin juga masuk untuk menyuntik perniagaan baru“.

Anzo telah menjelaskan bahawa terdapat beberapa pelabur asing memperoleh saham di dalam Anzo, tetapi tidak menyatakan siapa yang membeli.

CSTME muncul sebagai pemegang SAHAM TERBESAR Anzo pada 23 Jun dengan pegangan 11.62% tidak langsung, diikuti oleh pemegang saham CSTME, Kevin Tan, Albert Tan, dan Chu Boon Lin. Saham ditutup 13 sen pada ketika itu.

Dua hari selepas CSTME menjadi pemegang saham utama, Anzo mengumumkan kepada Bursa Malaysia pada 25 Jun, bahawa ia telah menandatangani perjanjian untuk membekalkan sekerap tembaga sebanyak 60,000 tan kepada pengilang keluli Korea Selatan dengan harga RM1.3 billion selama 40 bulan. Info penuh DISINI.

Beberapa hari kemudian, Anzo mengatakan akan memperoleh beberapa aset seperti tanah, bangunan, mesin,peralatan,dan kenderaan dari Wintrade World Sdn Bhd dengan harga RM55 juta, untuk mengeluarkan sarung tangan perubatan/nitril untuk dieksport ke Amerika Syarikat dan Eropah dan berdekatan. Berita penuh DISINI.

Saham Anzo meningkat tinggi sehingga 26 sen berikutan berita perjanjian tembaga dan perniagaan pembuatan sarung tangan.

Tentunya CSTME dikala melupuskan kepentingannya di Anzo, ia akan pertimbangkan kedua-dua perniagaan yang dinyatakan di atas, namun ia telah keluar dengan jumlah yang besar.

CSTME menjual kira-kira 110 juta saham pada harga sekitar 23 sen bernilai sekitar RM25 juta. Jika dibuat perkiraan, CSTME memperoleh hasil yang banyak dari pegangan saham selama tiga minggu di Anzo.

Pemain besar boleh menjual saham bila-bila masa, jadi ianya bukan masalah besar jika CSTME telah berhenti jadi pemegang saham utama di Anzo.

BERITA BAIK ialah, walaupun CSTME keluar dari Anzo, saham terus diperdagangkan secara aktif dan ditutup 20 sen pada hari Jumaat (10 Julai 2020).

Perniagaan buat kedua-dua syarikat Anzo dan CSTME berjalan seperti biasa. CSTME, yang mempunyai lesen AP untuk tujuan eksport, masih lagi membekalkan sekerap tembaga kepada Korea Selatan mengikut kepada kontrak.

CSTME telah membekalkan tembaga ke Korea Selatan berkuatkuasa 1 Julai, dan kami percaya bahawa sekarang (11 Julai 2020), ia mungkin sudah membekalkan sekitar 600 tan bernilai RM13.8 juta. Baru-baru ini dilaporkan bahawa harga tembaga cenderung stabil pada suku akan datang, walaupun kenaikan harga logam merah baru-baru ini dan ini baik buat Anzo.

Tiga bulan niaga tembaga di London Metal Exchange (LME), menembusi ambang $6,000 per tan menjelang akhir bulan Jun. Ianya jauh dari paras rendah sekitar $4,626.50 pada puncak ketakutan Covid-19 di bulan Mac.

Pada hari Isnin, tembaga tiga bulan niaga di LME naik 1.2% untuk diperdagangkan pada sekitar $6,088 satu tan – Lapor Reuters.

Peningkatan tembaga sejak sebulan lalu dari $5,700 satu tan ke lebih dari $ 6,000 satu tan berlaku dengan latar belakang harga ekuiti yang turun dan hasil bon, menjadikan tembaga kelihatan terlalu tinggi oleh $220 hingga $420 per tan berdasarkan hubungan sejarah ini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Previous Kerjasama Permaju - Anzo untuk meningkatkan pengeluaran sarung tangan
Next PDZ-Sanichi akan membina hab logistik bernilai RM1 billion di Johor

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *