Kerjasama Permaju – Anzo untuk meningkatkan pengeluaran sarung tangan


Permaju Industries Bhd dan Anzo Holdings Bhd akan membentuk usaha sama untuk membaik pulih dan mengembangkan kilang pembuatan sarung tangan perubatan di Manjung, Perak, yang diharapkan menelan belanja sekitar RM25 juta.

Baru-baru ini Anzo mengumumkan bahawa ia membayar RM55 juta untuk memperoleh kilang tersebut. Perjanjian ini dibuat dengan Wintrade World Sdn Bhd untuk memperoleh aset syarikat, termasuk tanah, bangunan, mesin dan peralatan di Manjung.

Kilang ini sudah beroperasi selama kira-kira 18 tahun, dan kini mempunyai 9 barisan pengeluaran. Ia menghasilkan 1.2 billion sarung tangan perubatan/nitril setahun, bernilai sekitar USD100 juta.

Permaju merupakan pembuat pintu kayu berkualiti tinggi, dan terlibat dalam pembinaan dan pembangunan hartanah ini akan berkerjasama membaik pulih dan memperluas kapasiti kilang bersama Anzo untuk memiliki sekurang-kurangnya 15 barisan pengeluaran di kilang.

Dengan pengembangan kilang ini, diharapkan dapat menghasilkan lebih dari 3 billion sarung tangan perubatan setahun, sekaligus menjana pendapatan kira-kira USD300 juta hingga USD400 juta setiap tahun buat Anzo.

Anzo tergesa-gesa untuk mengembangkan kilang dan baik pulih kerana terdapat lebih banyak pesanan untuk sarung tangan perubatan dari Amerika Syarikat dan Eropah.

Kami sudah melaporkan bahawa Anzo telah mendapatkan pesanan dari Amerika Syarikat dan Eropah untuk membekalkan lebih dari 2 billion sarung tangan perubatan, bernilai sekitar USD200 juta. Buku pesanan Anzo akan meningkat apabila jumlah kes coronavirus di seluruh dunia terus meningkat.

Terkini (10 Julai 2020), jumlah kes coronavirus terus meningkat pada tahap 12.39 juta sementara jumlah kematian adalah 557,395. Jumlah kes di Amerika Syarikat saja sudah 3.22 juta dan jangkitan terus meningkat di negara ini. AS juga mencatatkan jumlah kematian seramai 135,822.

Beberapa negara lain di seluruh dunia juga dilanda wabak ini, termasuklah Eropah dan India yang masing-masing kekurangan sarung tangan perubatan. Pesanan besar-besaran terus masuk untuk pengeluar sarung tangan di Malaysia.

Pelabur kini sedang memerhatikan Anzo sejak Anzo menceburkan diri dalam perniagaan pembuatan sarung tangan perubatan.

Saham Anzo telah meningkat dari tahap 2 sen hingga 5 sen lebih dari sebulan yang lalu, kini melebihi 20 sen pada minggu ini.

Saham ini naik tertinggi minggu ini pada 26 sen, dan diperdagangkan dalam jumlah yang tinggi.

Kami menjangkakan stok akan terus meningkat pada minggu ini, tetapi pasaran dunia telah perlahan, termasuk perdagangan kaunter di Bursa Malaysia.

Kita boleh menyaksikan beberapa pertunjukan dari Anzo dan Permaju di bursa pada minggu hadapan.

 

 

Facebook Comments
Previous PDZ mungkin akan diambil alih oleh Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary?
Next CSTME keluar dari Anzo, memberi laluan kepada dana global untuk masuk

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *