PDZ terus naik ke tahap baru – Dengan harapan prestasi lebih baik


PDZ Holdings Bhd, salah satu syarikat logistik TERBESAR di Malaysia menyaksikan 1.33 billion saham di niagakan pada hari Rabu (8 Julai 2020) dan saham itu meningkat TERTINGGI kepada 23 sen.

Pada pendapat saya, apabila saham syarikat meningkat dengan jumlah saham yang tinggi bertukar tangan, ini mungkin bermaksud sesuatu yang besar sedang berlaku.

Bagi PDZ, kami telah mengetahui di pasaran bahawa pemegang saham yang besar telah muncul dari Amerika Syarikat. Cuma persoalannya siapakah itu? Kenapa ia berminat dengan PDZ ?

Terdapat banyak perbincangan bahawa pengendali platform e-dagang besar di Amerika Syarikat telah membeli saham di PDZ setelah berita PDZ telah menandatangani kontrak logistik bernilai RM600 juta dari pengendali platform e-dagang di China tersebar.

Nama-nama besar yang muncul termasuklah Alibaba Group Holding Ltd dan Tencent Holdings Ltd yang kini menguasai pasaran e-dagang China dengan platform seperti Taobao dan JD.com Inc.

Cuma persoalan yang terlintas, mengapa pengendali platform dari Amerika Syarikat menurut kami mungkin Amazon atau eBay berminat dengan PDZ ?

Adakah mereka berminat ingin dapatkan sebahagian pemilikan dalam perniagaan e-dagang di China ? Adakah mereka melihat sebagai perkongsian atau sinergi?

Atau adakah mereka hanya berminat dengan perniagaan e-dagang di Malaysia ? Kami akan berusaha mendapatkan info lanjut mengenai perkara ini

Untuk makluman juga, pasaran e-dagang (online) telah berkembang dengan pesat sejak beberapa tahun ini. Ini juga didorong oleh peningkatan tembusan telefon pintar ke negara kita dan kesediaan kita untuk membeli dari negara luar.

Faktor penembusan internet yang agak tinggi juga mendorong pasaran e-dagang Malaysia terus meningkat dari satu tahap ke tahap yang kuat. Pasaran e-dagang diramalkan akan berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan yang komprehensif sebanyak 24 peratus setahun.

Bagaimana PDZ Holdings Bhd akan mendapat manfaat dari perkembangan ini? PDZ melihat perniagaan logistiknya berkembang seiring dengan pertumbuhan pasaran e-dagang.

Jadi mengapa pula tidak ada pelabur yang masuk dan ambil bahagian dalam PDZ, dan mendapat manfaat? Itulah yang kita fikir sedang berlaku sekarang.

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Previous Promosi besar-besaran di Adventure Waterpark Desaru, Johor
Next AT Systematization menangi kontrak sarung tangan USD200 juta

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *