PDZ mungkin akan diambil alih oleh Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary?


Adakah PDZ Holdings Bhd diambil alih oleh Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, salah seorang ahli perniagaan terkemuka di Malaysia?

Syed Mokhtar adalah orang yang mempunyai pengetahuan mengenai logistik umumnya disebabkan syarikat unggunlannya adalah MMC Corp Bhd memiliki kepentingan besar dalam NCB Holdings Bhd, yang memiliki Northport Malaysia Bhd dan logistik pakaian Kontena Nasional Bhd.

Orang yang mempunyai pengetahuan mengenai perkara ini mengatakan suntikan aset akan membuka jalan untuk pelaksanaan ini – strategi yang sama digunakan oleh hartawan2 terkenal.

Apa yang kami ingin ketahui jika ini akan mencetuskan tawaran umum wajib (MGO) PDZ !

Cadangan kemasukan dalam PDZ adalah strategik, memandangkan MMC Syed Mokhtar sedang memperluas kehadirannya dalam perniagaan pelabuhan. Pakar pasaran yang kami ajak bicara mengatakan bahawa ia masuk akal bagi MMC untuk mengambil alih PDZ.

Mereka mengatakan MMC mungkin dapat tambah baik bahagian operasi dan kos, seterusnya dapat meningkatkan lagi prestasi kewangan bahagian pelabuhan dan logistiknya.

PDZ sedang dalam momentum baik akhir-akhir ini setelah syarikat itu dipercayai memenangi kontrak bernilai RM600 juta dari pengendali platform e-dagang besar di China. Cuma belum pasti dengan siapa PDZ kerjasama, tetapi apa yang kami dengar adalah Alibaba Group Holding Ltd dan Tencent Holdings Ltd yang kini mengusai pasaran e-dagang China dengan platform seperti Taobao dan JD.com Inc.

Selepas berita ini tersebar minggu lalu, jumlah dagangan harian saham terus meningkat. PDZ naik ke paras tertinggi baru iaitu 23 sen pagi ini sekitar pukul 10.30 pagi, dan menjelang tengah hari, saham itu diperdagangkan sekitar 450 juta saham.

Ini adalah kaunter yang paling aktif diperdagangkan di bursa Malaysia

Saham PDZ melonjak dari paras terendah 5 sen bulan lalu ke paras tertinggi tahun ini pada 23 sen. Terdapat juga perbincangan bahawa dana global atau pengendali e-dagang dari Amerika Syarikat mengambil bahagian besar dalam PDZ.

Mungkinkah ini sebabnya Syed Mokhtar ingin berebut PDZ terlebih dahulu sebelum pihak lain mengambil bahagian dalam syarikut itu? Dengan PDZ, perniagaan logistik dan pelabuhan Syed Mokhtar akan terus dipertingkatkan

 

 

Facebook Comments
Previous Anzo menunggu pesanan sarung tangan dari Amerika Syarikat
Next Kerjasama Permaju - Anzo untuk meningkatkan pengeluaran sarung tangan

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *