Anzo menunggu pesanan sarung tangan dari Amerika Syarikat


Melihat kepada keadaan wabak Covid-19 yang telah meningkat tinggi kepada 12 juta orang (dunia) pada hari Khamis (9 Julai 2020) menurut dari pengesan Universiti Johns Hopkins yang bergantung kepada data rasmi kerajaan, Anzo Holdings Bhd seharusnya mendapat lebih banyak pesanan segera dari Amerika Syarikat .

Terdapat 12,007,327 kes dan darinya 548,799 kematian setakat ini.

Amerika yang melepas 3 juta kes pada hari Khamis, merupakan penyumbang ketiga kes wabak ini dan hanya 1 daripada 4 kematian.

Kami fikir Anzo telah mendapatkan pesanan bernilai USD200 juta untuk membekalkan sarung tangan perubatan ke Amerika Syarikat minggu lalu.

Anzo akan menghasilkan sarung tangan perubatan di kilang pembuatannya yang baru di perolehnya di Manjung, Perak. Kilang ini mempunyai 9 barisan pengeluaran yang dapat menghasilkan 1.2 billion sarung tangan setahun.

Sekiranya Anzo menambah barisan kepada 15, ia dapat membuat lebih dari 2 billion sarung tangan perubatan/nitril setahun.

Anzo memberitahu bursa baru-baru ini bahawa aset tersebut sudah siap digerakkan dan ditugaskan untuk menghasilkan 1.2 billion helai sarung tangan perubatan/nitril setahun, atau 100 juta helai sebulan.

Walaupun Anzo tidak mengatakan dengan terperinci berapakah pendapatan dari pengeluaran sarung tangan ini, kami menganggarkan bahawa 1.2 billion sarung tangan akan diterjemahkan kepada pendapatan sekitar RM400 juta untuk Anzo sekiranya ia dijual pada harga pasaran tertinggi saat ini iaitu USD75 sehelai.

Saham Anzo diperdagangkan secara positif dan ada yang menjangkakan akan meningkat pada minggu ini. Jumlah dagangan Anzo tinggi dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Blommberg melaporkan baru-baru ini pelabur telah menambah sejumlah RM57.66 billion ke dalam tujuh kaunter sarung tanganHartalega Holdings Bhd, Top Glove Corp Bhd, Kossan Rubber Industries Bhd, Supermax Corp Bhd, Careplus Group Bhd, Rubberex Corp (M) Bhd dan Comfort Gloves Bhd – sejak 1 MAC ketika wabak itu bermula di pasaran tempatan.

Jumlah keseluruhan adalah agregat perolehan harian setiap kaunter sarung tangan berdasarkan data Bloomberg.

Pada 6 Julai, perolehan tujuh stok sarung tangan itu sendiri menyumbang 43%, atau RM5.07 billion, dari jumlah perolehan bursa tempatan. Ini jelas menunjukkan bahawa permintaan untuk kaunter sarung tangan meningkat.

Dari 1 Mac hingga 6 Julai, perolehan RM57.66 billion di antara tujuh saham tersebut mewakili 19.04% daripada perolehan RM300.4 billion di Bursa.

Facebook Comments
Previous AT Systematization menangi kontrak sarung tangan USD200 juta
Next PDZ mungkin akan diambil alih oleh Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *