PDZ menang perjanjian RM600 juta dengan syarikat E-Dagang China


PDZ Holdings Bhd dipercayai memenangi perjanjian bernilai RM500 juta hingga RM600 juta dengan laman web e-dagang China untuk menyediakan perkhidmatan logistik selama dua hingga tiga tahun.

Tidak dapat dikenalpasti lagi dengan siapa PDZ menandatangani perjanjian itu, tetapi jika dilihat syarikat e-dagang teratas di China adalah Alibaba, Taobao dan Tmall.

Kesepakatan ini juga diharapkan dapat meningkatkan permintaan untuk pengangkutan barang syarikat, termasuk perkhidmatan kapal kontena. Dlihatkan peningkatan terhadap pengankutan ini kerana pandamik Covid-19 yang melanda negara kita baru-baru ini.

Rata-rata rakyat Malaysia sudah mula sesuaikan diri dengan norma baharu, iaitu melakukan pembelian barangan atas talian (online) sahaja. Walaupun kini kita di fasa pemulihan dan boleh keluar di pusat membeli belah, dilihat masih ramai yang gemar dan percaya akan jualan atas talian.

Saham PDZ telah diperdagangkan dalam 3 hingga 4 sen sejak akhir 2018 dan ia kian meningkat pada bulan Mei 2020. Saham ditutup 8.5 sen semalam, naik 1.5 sen atau 21.43% berbanding harga jumaat lalu.

Mungkinkah juga stok akan meningkat pada minggu ini kerana berita PDZ telah memperoleh perjanjian RM500 juta hingga RM600 juta dengan laman web e-dagang China?

Perniagaan PDZ meningkat sejak Mac tahun ini ketika perintah kawalan pergerakan dilaksanakan. Syarikat mencatat perolehan yang lebih tinggi sebanyak RM1.22 juta untuk suku semasa yang berakhir pada 31 Mac 2020, berbanding tahun sebelumnya yang sama dengan RM1.04 juta disebabkan oleh jumlah penghantaran yang lebih tinggi oleh syarikat antara Januari hingga Mac.

Ia mencatatkan keuntungan bersih selama tiga bulan dalam tinjauan, berbanding tahun sebelumnya yang sama disebabkan oleh pendapatan yang lebih tinggi dan perbelanjaan pentadbiran yang lebih rendah.

PDZ memberitahu bursa saham setelah mengumumkan hasil kewangan syarikat baru-baru ini, bahawa aktiviti ekonomi dijangka meningkat secara beransur-ansur pada separuh kedua 2020 dan mencatat pemulihan positif pada tahun 2021.

Walaupun begitu, PDZ akan terus memantau dan berusaha untuk menguruskan kos perniagaannya dengan cekap, sambil terus mencari perniagaan yang berkaitan untuk memberikan pendapatan yang lebih tinggi kepada kumpulan yang ada dan akan datang.

 

 

Facebook Comments
Previous Anzo mendapat pesanan USD200 juta untuk sarung tangan dari AS & Eropah
Next Anzo terima tawaran pesanan tembaga bernilai RM500 JUTA dari India

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *