Anzo terima tawaran pesanan tembaga bernilai RM500 JUTA dari India


Pembuat keluli dari India dipercayai telah membuat pesanan dengan Anzo Holdings Bhd untuk membeli sekerap tembaga bernilai RM500 juta sebagai penghantaran pertama tahun ini.

Pasaran mengatakan Anzo telah menerima pesanan ini akhir minggu lalu setelah Anzo mengumumkan menceburkan diri dalam perniagaan tembaga.

Ini adalah berita baik, terutamanya buat mereka yang aktif berdagang di Bursa Malaysia. Kaunter Anzo terus dijangka aktif dan mencapai had pada minggu ini. Anzo diperdagangkan ke tahap tertinggi hari ini dalam tiga tahun, menyentuh 26 sen sebelum pasaran ditutup tengah hari tadi. Sekitar jam 3 petang, kira-kira 255 juta saham bertukar tangan.

Kami tidak pasti berapa lama kontrak itu, tetapi kami yakin bahawa ini akan menjadi pesanan pertama dan seterusnya secara berterusan dari pembuat keluli India, yang terlibat di dalam projek pembinaan dan infrastruktur.

Bulan lalu Anzo mengatakan syarikat itu telah memenangi kontrak bernilai RM1.3 billion untuk membekalkan sekerap tembaga millberry selama 40 bulan kepada kumpulan pembuatan keluli di Korea Selatan yang berkuat kuasa mulai 1 Julai 2020.

Anzo memberitahu bursa bahawa ia akan membekalkan sehingga 60,000 tan sekerap tembaga kepada CSTME Resources Sdn Bhd pada harga Rm23,000 satu tan dalam tempoh 40 bulan.

CSTME, yang mempunyai lesen AP adalah salah satu pengimport dan pengeksport utama bahan bukan ferus di Malaysia, yang khusus utamanya dalam produk tembaga. Berdasarkan anggaran saya sendiri, ini bermaksud Anzo telah membekalkan sekitar 15,000 tan tembaga kepada kumpulan Korea Selatan yang bernilai kira-kira RM15 juta hingga RM18 juta.

Kami mengawasi rapat Anzo kerana ia cukup aktif di pasaran sekarang, setelah mengumumkan beberapa tawaran utama baru-baru ini, di mana ia lebih cenderung mencatat pendapatan

Terdapat minat yang kuat di kaunter kerana baru-baru ini juga Anzo menceburkan diri di dalam perniagaan sarung tangan dan sudah pun mendapat pesanan dari Amerika Syarikat dan Eropah yang merekodkan kenaikan kes Covid-19. Info penuh DI SINI.

Kami telah melaporkan bahawa Anzo telah menerima pesanan dari kedua Wilayah besar ini untuk membekalkan sarung tangan perubatan/nitril mulai tahun ini. Difahamkan juga nilai pasaran untuk sarung tangan ini sekitar USD200 juta.

Sekiranya ini benar, maka Anzo akan menjadi salah satu SAHAM TERPANAS di bursa dan pendapatan serta untung bersihnya akan meningkat dengan ketara.

 

Facebook Comments
Previous PDZ menang perjanjian RM600 juta dengan syarikat E-Dagang China
Next Saham PDZ mencecah 23 sen hari ini, mampu menuju 30 sen seterusnya?

2 Comments

 1. Avatar
  July 7, 2020
  Reply

  wahhhh petanda baik ni…saham active ….harap kekal active n naik…ada lah sinar nak untung…

 2. Avatar
  July 9, 2020
  Reply

  Boleh jadi wishlist kot syarikat ni ..macam menarik je

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *