Saham Anzo menjadi bualan ramai sehingga menjangka mencapai 48 sen esok !!


Ramai menjangkakan saham Anzo Holdings Bhd bakal melonjak lagi pada minggu ini. Walaupun agak mustahil, namun ada juga yang mengharapkan kenaikan nilai dagangan di bursa mencecah 48 sen pada hari esok (6/7/2020).

Saham Anzo telah menjadi kaunter paling aktif di bursa saham tempatan sejak 2 bulan terakhir ini. Saham ini hanya di dagangkan pada sekitar 4 sen dan 5 sen pada awal tahun ini dan kemudian pada minggu ketiga bulan Jun, ia menembus sehingga tahap 10 sen. Malah minggu lalu ia melambung sekitar 16 sen dan 20 sen ( tertinggi 20.5 sen pada 3 Julai 2020).

Ramai yang bercakap bahawa akan ada had minggu ini, atau seawal esok. Mungkin ini juga menjelaskan mengapa jumlah dagangan begitu tinggi, menjadikannya kaunter 5 atau 10 teratas yang paling aktif diperdagangkan di bursa saham.

Anzo Holdings yang mempunyai kapitalisasi pasaran sekitar RM160 juta, mengalami beberapa saat baru dan perniagaan baru. Dalam 2 minggu terakhir, Anzo mengumumkan dua tawaran utama yang akan membantu memulihkan syarikat sekaligus menjangkakan keuntungan jangka panjang.

Yang pertama, semestinya Anzo telah memenangi kontrak bernilai RM1.3 billion untuk membekalkan sekerap tembaga kepada kumpulan pembuatan keluli yang berpengkalan di Korea Selatan mulai 1 Julai yang lalu. Keputusan bijak ini juga telah menarik perhatian pelabur luar terutamanya.

Anzo akan mengeksport produk tersebut ke Korea Selatan melalui CTSME Resources Bhd. Yang menariknya, ia telah membeli hampir 12 peratus kepentingan di Anzo

Berita baik lagi, Anzo mengumumkan mereka akan membayar RM55 juta untuk membeli syarikat pembuatan sarung tangan dengan aset di Manjung, Perak. Kilang ini mampu menghasilkan 1.2 billion sarung tangan perubatan setahun, bernilai sekitar RM400 juta. Kaunter ini cukup menarik untuk ditonton. Kita menunggu peluang baru yang akan diambil oleh Anzo selepas ini.

Terdahulu, terdapat spekulasi bahawa Anzo akan mengumumkan pemegang saham baru di syarikat itu. Pemegang saham yang dipercayai orang cina dari China atau Hong Kong dan dia adalah sebahagian daripada dana global.

Pelabur tanpa nama ini, yang akan dikenali tidak lama lagi, telah membeli saham di Anzo dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menyebabkan jumlah dagangan yang tinggi di kaunter.

 

 

 

Facebook Comments
Previous Sah !! Anzo Holdings Bhd telah membeli kilang pengeluar sarung tangan
Next Dana runcit dan institusi sedang memerhatikan Anzo Holdings??

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *