Sah !! Anzo Holdings Bhd telah membeli kilang pengeluar sarung tangan


Tahniah diucapkan kepada Anzo Holdings Bhd yang telah menandatangani perjanjian pembelian kilang pembuatan sarung tangan perubatan/nitril di Perak dengan harga RM55 juta

Saham Anzo dilaporkan merupakan salah satu kaunter paling aktif di bursa pada hari ini iaitu sebanyak 115.8 juta saham diniagakan. Saham itu dibuka aktif pagi ini dan ditutup dua sen tinggi kepada 18.5 sen pada 12.30 tengah hari.

Tidak hairan juga apabila ramai pelabur luar terus melihat Anzo sebagai salah satu syarikat yang terus berkembang di Malaysia. Harga saham Anzo meningkat dari bawah 5 sen hingga menyentuh 19 sen hari ini sebelum 12.30 tengah hari, mungkin kerana pengumuman tawaran mega baru, tidak seperti syarikat lain yang tersenarai di bursa saham.

Kumpulan itu melaporkan kepada Bursa Malaysia hari ini bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan Wintrade World Sdn Bhd pagi ini untuk memperoleh aset syarikat, termasuk tanah, bangunan,mesin dan peralatan di Manjung Perak.

Anzo berkata aset tersebut siap untuk digerakkan untuk menghasilkan 1.2 billion sarung tangan perubatan/nitril setahun. Apa yang kita dengar ialah pemegang saham baru yang besar akan muncul minggu depan di Anzo.

Seminggu yang lalu, Anzo juga telah memperoleh kontrak bernilai RM1.3 billion untuk membekalkan sekerap tembaga millberry selama 40 bulan secara tidak langsung kepada pembuat keluli besar di Korea Selatan. Info lanjut DI SINI.

Berita ini sangat menarik kerana kumpulan seperti Anzo dapat mengambil banyak peluang dan tidak terganggu oleh ketidatentuan pasaran global.

Anzo memberitahu bursa hari ini bahawa ia telah membayar dua peratus (dari RM55 juta) harga pembelian kepada pengacara Wintrade untuk dipegang sebagai pemegang saham, sebagai pertimbangan pembelian.

Ia menjangka akan membayar baki deposit lapan peratus atau RM4.4 juta setelah menandatangani perjanjian penjualan aset disahkan. Sementara baki lagi RM49.5 juta akan di bayar oleh Anzo dalam masa tiga bulan dari tarikh perjanjian penjualan aset disahkan, dengan lanjutan satu bulan tertakluk kepada pembayaran kadar faedah sebanyak lapan peratus setahun.

Anzo berkata aset dan kapasitinya dijangka menghasilkan keuntungan besar bagi kumpulan itu.

Walapun Anzo tidak menyatakan berapa banyak hasil dari mengeksport sarung tangan, kami memahami bahawa keuntungan bersih boleh mencapai sekitar RM150 juta hingga RM200 juta. Ini kerana, jika diperhatikan , harga pasaran sarung tangan perubatan sekarang adalah sekitar USD75 setiap kotak (1,000 keping).

Syabas diucapkan kepada Anzo kerana dapat mencipta berita positif di pasaran.

 

 

 

 

Facebook Comments
Previous Saham Anzo dijangka terus didagangkan aktif di bursa dengan pengumuman ini
Next Saham Anzo menjadi bualan ramai sehingga menjangka mencapai 48 sen esok !!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *