Saham Anzo dijangka terus didagangkan aktif di bursa dengan pengumuman ini


Anzo Holdings Bhd sekali lagi dalam proses ingin menambah pendapatan syarikat & dipercayai sedang dalam proses membeli syarikat pembuatan sarung tangan di Selangor dengan harga sekitar RM50 juta.

Di fahamkan syarikat itu mampu menghasilkan lebih dari 1 billion sarung tangan nitril atau sarung tangan perubatan setahun. Mengikut perkiraan saya, Anzo akan memperoleh pendapatan lebih dari RM400 juta setahun dari jualan sarung tangan.

Anzo mengintai peluang ini selari dengan permintaan sarung tangan nitril di seluruh dunia terlalu tinggi & tidak mencukupi buat masa ini. Anzo berpeluang mendapat keuntungan daripada itu lebih dari RM200 juta setahun. Kita mengambil kira harga tertinggi untuk sarung tangan nitril ialah USD75 untuk setiap 1,000 keping.

Bagi saya, ini adalah berita yang sangat baik, lagi-lagi untuk pasaran Malaysia yang tertekan sejak awal tahun kerana pandemik Covid-19. Untuk makluman juga, Anzo juga merupakan salah satu dari beberapa syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang telah membuat berita dengan alasan yang tepat.

Syarikat pembangunan kayu dan hartanah telah berusaha untuk mempelbagaikan aliran pendapatannya untuk mengurangkan kekurangan pendapatan kerana pasaran untuk aktiviti pengembangan hartanah agak perlahan saat ini.

Minggu lalu Anzo mengumumkan bahawa CSTME Resources Sdn Bhd, yang mempunyai lesen AP (diluluskan) telah muncul sebagai pemegang saham utama dalam syarikat dengan 11.621 peratus kepentingan. Sebelum itu Anzo mengumumkan bahawa mereka telah memperoleh perjanjian bernilai RM1.3 bilion untuk membekalkan sisa tembaga kepada kumpulan Korea Selatan. Baca lanjut DI SINI.

Anzo dijangka mendapat pembayaran yang dijamin selama 40 bulan selari dengan tempoh kontrak dengan kumpulan Korea. Mudah-mudahan Anzo dapat melanjutkan kontrak ini lebih lama dengan Korea Selatan.

Sementara itu, CSTME, yang diperbadankan pada tahun 2014, adalah salah satu pengimport dan pengeksport bahan bukan besi utama di Malaysia yang khusus dalam produk tembaga. Minggu lalu Anzo, anak syarikatnya dan CSTME menandatangani perjanjian untuk membekalkan sisa tembaga kepada kumpulan Korea Selatan.

CSTME bersetuju untuk membeli sekerap tembaga birch / tebing atau sekerap tembaga berry dari Anzo selama lebih dari 40 bulan. Anzo memberitahu bursa saham bahawa ia akan membekalkan sehingga 60,000 metrik tan sekerap tembaga kepada CSTME pada harga RM23,000 per metrik tan dalam tempoh kontrak.

CSTME menyatakan akan membeli produk dari Anzo dan mengeksportnya ke Korea Selatan, berkuat kuasa 1 Julai.

Anzo berkata, perjanjian ini diharapkan dapat mengukuhkan perniagaan perdagangannya untuk memperoleh pendapatan berterusan dalam jangka masa panjang.

Perjanjian itu juga akan mewujudkan peluang perniagaan di pasaran eksport antarabangsa untuk Anzo, yang telah berusaha untuk mempelbagaikan aliran pendapatannya sebagai perniagaan kini yang merangkumi pembangunan harta tanah.

 

 

Facebook Comments
Previous Pernah guna apps Shopback tak ? Apps lagi satu ni bagi 5X ganda cashback !!
Next Sah !! Anzo Holdings Bhd telah membeli kilang pengeluar sarung tangan

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *