Pelabur luar kian intai peluang di dalam sumber berasaskan SOLAR di Malaysia


Permintaan terhadap sumber tenaga berasaskan solar dijangka kian meningkat dari tahun 2008 , iaitu sebanyak 15 GW kepada 30 (GW) pada tahun 2030. Malaysia yang sememangnya kaya dengan 3 sumber seperti solar, biojisim, dan hidro.

Di khabarkan juga pelabur luar sedang mencari-cari dan menyasarkan syarikat yang dinilai rendah (under value) , dan berpotensi untuk berkembang.

“Di Malaysia kita faham ada dana global yang melihat beberapa syarikat yang terlibat dalam projek tenaga boleh diperbaharui yang disenaraikan di bursa saham tempatan. Ini termasuk syarikat yang menawar projek di bawah skema Solar Skala Besar (LSS) di sini seperti Vsolar Group Bhd , “kata seorang pengurus dana tempatan yang sedia maklum tentang berita ini.

Malaysia baru-baru ini membuka tender kompetitif untuk satu GW loji solar bernilai kira-kira RM4 bilion, kapasiti terbesar yang ditawarkan di bawah skim LSS.

Kementerian Tenaga dan Sumber Asli meminta proposal melalui proses penawaran kompetitif untuk pengembangan projek LSS kitaran keempat (LSS4). Dalam satu kenyataan, Kementerian mengatakan kapasiti keseluruhan untuk LSS4 akan dibahagikan kepada beberapa paket 10-30 megawatt (MW), 30-50 MW dan hingga 500 MW.

Vsolar telah menjalin kerjasama dengan Mattan Engineering Sdn Bhd untuk membida projek 50 WM di bawah skim LSS. Syarikat itu memberitahu bursa saham pada 16 Jun 2020 bahawa melalui anak syarikat milik penuhnya, Cubetech Asia Sdn Bhd, ia merancang untuk menawar dan mendapatkan kuota di bawah skema LSS, dengan Mattan sebagai rakan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan untuk projek.

Saham tersebut telah diperdagangkan secara aktif dalam beberapa minggu terakhir sejak projek LSS4 diumumkan, dan mungkin juga pada berita bahawa dana tenaga boleh diperbaharui global sedang melihat syarikat Malaysia untuk pengembangan.

Vsolar ditutup 1.5 sen lebih tinggi hari ini pada 7 sen. Sebanyak 380.8 juta saham bertukar tangan. Dari segi jumlah, ia merupakan saham kedua paling aktif yang diperdagangkan di Bursa Malaysia. Satu sumber mengatakan bahawa Vsolar akan menghasilkan pendapatan yang lebih baik, sekiranya memenangi projek LSS.

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Previous Lexis Hisbiscus PD. Bongkar kelebihan & kekurangan tempat ini
Next Anzo Holdings Bhd terus merancakkan strategi perniagannya di Bursa Malaysia

3 Comments

 1. Avatar
  Nadia johari
  July 1, 2020
  Reply

  Bgus kuga guna tenaga solar mi, sebba cuca kat Malaysia ni pun panas. Jimat sikit kan gunabtenaga ni. Kalau la kat rumah boleh guna, jimat sikit byr tnb.. Haha

 2. Avatar
  July 1, 2020
  Reply

  patutnya kita dah lama guna teknologi solar ni sebab cuaca negara kita panas. Bangunan kerajaan dekat putrajaya dah ada yang guna solar. Cool!

 3. Avatar
  July 2, 2020
  Reply

  terimakasih atas entry yang bermanfaat ini heee. semoga bermanfaat buat yang lain jgak

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *