Anzo Holdings Bhd terus merancakkan strategi perniagannya di Bursa Malaysia


Anzo Holdings Bhd, merupakan saham ketiga paling aktif di dagangkan di Bursa Malaysia (216.4 juta saham diniagakan) kali ini mengumumkan bahawa CSTME Resources Sdn Bhd , yang mempunyai lesen AP (di luluskan) telah muncul sebagai pemegang saham utama dalam syarikat dengan 11.621 peratus kepentingan.

Buktinya juga di jelaskan saham tersebut diperdagangkan pada jumlah tinggi bulan ini iaitu hampir mencecah 400 juta. Selain itu, saham ini ditutup 14.5 sen hari ini menjadikan ia nilai tertinggi dalam tiga tahun. 

Peningkatan demi peningkatan ini dikatakan berkat dari kontrak bernilai RM1.3 billion yang baru-baru ini dijamin dengan kumpulan Korea Selatan.

Anzo juga dijangka akan mendapat pembayaran yang dijamin lebih dari 40 bulan dan dikatakan antara punca stok tersebut aktif. Diharapkan juga kontrak ini akan dipanjangkan lagi atau terima kontrak baru sejurus tamat 3 tahun perjanjian dengan kumpulan Korea Selatan sekaligus dapat menarik pemegang saham baru disebabkan prestasi syarikat yang memberansangkan-  penganalisa 

CSTME merupakan salah satu pengimport & pengeksport utama bahan bukan ferus di Malaysia yang khusus dalam produk tembaga.

Minggu lalu Anzo, anak syarikatnya dan juga CSTME menandatangani perjanjian untuk membekalkan sekerap tembaga kepada kumpulan besar di Korea Selatan. CSTME bersetuju untuk membeli sekerap tembaga birch / tebing atau sekerap tembaga berry  dari Anzo selama lebih dari 40 bulan.

Anzo memberitahu bursa saham bahawa ia akan membekalkan sehingga 60,000 metrik tan sekerap tembaga kepada CSTME pada harga RM23,000 per metrik tan dalam tempoh kontrak. Bermula 1 Julai 2020 , CSTME akan membeli produk dari ANZO & mengeksportnya ke Korea Selatan.

Anzo juga berharap ia akan mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan melalui perjanjian ini. Anzo juga berusaha untuk pelbagaikan aliran pendapatnya kerana perniagaannya yang merangkumi sektor pembangunan hartanah tidak berjalan dengan baik sekarang di sebabkan pasaran yang lemah.

Melalui perjanjian ini juga diharapkan dapat mengukuhkan perniagaan perdagangannya untuk memperoleh pendapatan berterusan dalam jangka masa yang panjang.

 

 

Facebook Comments
Previous Pelabur luar kian intai peluang di dalam sumber berasaskan SOLAR di Malaysia
Next Saham ConnectCountry bakal melonjak naik lagi ??

1 Comment

  1. […] Minggu lalu Anzo mengumumkan bahawa CSTME Resources Sdn Bhd, yang mempunyai lesen AP (diluluskan) telah muncul sebagai pemegang saham utama dalam syarikat dengan 11.621 peratus kepentingan. Sebelum itu Anzo mengumumkan bahawa mereka telah memperoleh perjanjian bernilai RM1.3 bilion untuk membekalkan sisa tembaga kepada kumpulan Korea Selatan. Baca lanjut DI SINI. […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *